Det har gått nio år sedan City Gross invigdes i Djurgården, men det dröjde ända till hösten 2023 innan bostadsbyggandet kom igång. Då satte Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden spaden i backen för ett helt kvarter med 174 lägenheter, stor vårdcentral och sju kommersiella lokaler.
Sammanlagt är det tänkt att Djurgården ska innehålla cirka 3 000 bostäder, samt bland annat skola, förskolor, idrottsplatser och parker. Byggandet kommer att ske i etapper.
– Det kan nog ta 20 år innan allt är klart, gissar Stefan Erikson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Erikson var en av många gäster när Stångåstaden på tisdagen bjöd in politiker, branschfolk och media till en träff för att presentera sitt pågående bygge som nu kommit nästan halvvägs. Kommunalrådet gladdes åt att Riksbanken just presenterat ännu en räntesänkning.
– Att räntan är på väg ner är väldigt glädjande och väldigt viktigt. Jag tror att bostadsbyggandet kan börja komma igång igen nu, sade han.
I många kommuner har bostadsbyggandet helt avstannat. I Linköping har Stångåstaden sett till att hålla byggandet igång – just nu pågår produktionen av 900 lägenheter i Djurgården, på Folkungavallen, vid Djurgårdsgatan och i studentområdet Flamman.
– Det är väldigt bra för oss som kommun att Stångåstaden är så starka och kan investera i en lågkonjunktur. 900 lägenheter i produktion är unikt, det finns ingen motsvarighet i landet, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Heimstaden med flera fastighetsbolag planerar bostadsbyggen i Djurgården, men har ännu inte vågat göra slag i saken. För Stångåstadens del är det både bra och dåligt, menar vd Fredrik Törnqvist.
– Att ingen annan bygger gör det förstås lättare för oss att hyra ut lägenheter. Men på sikt är det viktigt att Djurgården fortsätter att växa och utvecklas, säger han.
De 174 lägenheterna som byggs nu är fördelade på tre hus med 7–13 våningar och blir inflyttningsklara i början av 2026. Dessutom planerar Stångåstaden ett punkthus i trä med 40 lägenheter.
– Sedan hoppas vi få bygga mer i området. Våra uthyrningsansvariga tror väldigt mycket på Djurgården. Här finns mycket service och naturen är alldeles intill, samtidigt som det är rätt nära till stan, säger Fredrik Törnqvist.
I Djurgårdens centrum finns idag bland annat mataffär, restaurang, gym, apotek, Systembolag och möbelaffär. I det nya kvarteret blir det vårdcentral och sju lokaler på 50–300 kvadratmeter. Där kan det bli både restauranger och butiker – om Stångåstaden lyckas hyra ut dem.
– Det har varit tufft för handeln på sistone och även inne i stan finns det tomma lokaler. Så det är klart att det är en utmaning. Men samtidigt är det viktigt på sikt för ett område att det finns butiker. Och i Djurgården tror jag att det kan gå bra just för att det redan finns ett kluster. Och att regionen går in och öppnar vårdcentral ökar attraktionskraften i området, kommenterar Törnqvist.
Det är Peab som bygger kvarteret åt Stångåstaden. Platschefen Lars Broberg är rutinerad – han har byggt i Linköping sedan 1988 och har varit med om projekt som Tornet, Link Business Center och Studenthuset på Campus Valla.
– Men Djurgården är ett av de största projekt jag varit inblandad i. Vi är runt 50 man just nu och kommer att vara 100 när det är som mest intensivt, berättar han.