Föreningen består av 17 av Sveriges bästa cykelkommuner. Cykelsamordnare Per-Erik Hahn svarar på frågor om projektet.
Vad hoppas ni vinna på detta?
– Det är ett sätt för politiker och tjänstemän i Linköping att träffa kollegor i andra städer och prata om hur vi ska få fler människor att cykla. Vi har ju många gånger samma problem och samma funderingar så det är ju jättebra om vi kan dela med oss av våra erfarenheter till varandra. Sen är förhoppningen att den här föreningen ska kunna fungera lite som en lobbyorganisation. Det är ju såklart bättre om en representant för 17 kommuner kommer och pratar med Infrastrukturministern om cykelvägar än om ordföranden i Samhällsbyggnadsnämnden i Linköping gör det.
Hur föddes idén?
Det började med att ett antal politiker träffades och pratade ihop sig, bland andra Karolina Skog, kommunalråd Malmö, som är ordförande i föreningen idag. Cykelfrämjandet och flera andra föreningar och lobbyister var också där. Man frågade sig varför inte fler kommuner gick samman och gemensamt arbetade med att nå våra mål om ökad cykling och det är vad vi nu försöker göra.
När kommer det här samarbetet att ge resultat?
Nu har vi ju precis påbörjat arbetet, ett första konstituerande möte har hållits den 4 maj men vi har inte hunnit skapa en arbetsplan ännu. Vi har ju vissa problem att brottas med, vi vill till exempel kunna sätta upp skyltar vid cykelöverfarter runt om i stan. Tyvärr så har transportstyrelsen inte presenterat hur det här ska gå till så vi sitter och väntar på direktiv. Och det är inte bara Linköping vi har det här problemet, många andra kommuner befinner sig i samma sits. Förhoppningsvis kan vi kanske få lite fart på diskussionen nu, den här frågan är det ju ganska bråttom med.