Linköpings kommun lanserar krispaket

På onsdagen presenterade Linköpings kommun ett krispaket för stadens besöksnäring, restauranger, kaféer och handel. "Det är ett akut läge, här och nu", säger Muharrem Demirok (C).

På onsdagen presenterade Linköpings kommun ett krispaket för stadens besöksnäring, restauranger, caféer och handel.

På onsdagen presenterade Linköpings kommun ett krispaket för stadens besöksnäring, restauranger, caféer och handel.

Foto: Peter Jigerström/Linköpings kommun

Linköping2020-03-18 10:17

Flera branscher går på knäna i spåren av coronaviruset. 

–  Krögare, kaféer och butiksägare vittnar om minskade intäkter på 80 till 90 procent, säger Muharrem Demirok, kommunalråd med sektorsansvar för samhällsbyggnad.

Även lokala underleverantörer drabbas när näringarna inför köpstopp, och fastighetsägare har svårt att få in sina hyresintäkter.

– Snöbollseffekten är stor och berör fler än den enskilda handlaren. Det handlar om enorma kedjeeffekter.

Under onsdagsförmiddagen presenterade kommunen följande krisinsatser:

• Uppskov ges för kommunala tillsynsavgifter.
• Uppskov ges för kommunala tillståndsavgifter.
• Uppskov beviljas för inbetalning vid kommunala markupplåtelser.
• Kommunen kommer att se över uteserveringstillstånd och vid behov justera dessa.
• Tillsyn vid verksamheter kommer att ske efter behov.
• Möjligheterna att korta betaltiden till kommunens leverantörer ses över för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.

Åtgärderna gäller för samtliga näringsgrenar från och med onsdagen. Uppskoven är generella  – den enskilda företagarna behöver alltså inte fylla i någon ansökan. I dag finns ingen exakt tid för hur länge uppskoven gäller.

– Vi kan inte rikta direkt stöd till företagare, lagen förhindrar det. Men när det gäller tillsyn, tillstånd och markupplåtelse har kommunen rådighet fullt ut.  Vi hoppas att det här blir ett andrum för de drabbade företagarna. 

Punkten kring uteserveringstillstånd innebär att kommunen är beredda att ge krögarna en större yta till sommaren.  När värmen kommer kan det blir så att viruset dämpas och företagen kan återhämta en viss del av det man förlorat, menar Demirok.

– Sen ska man komma ihåg att under rådande tillstånd är många krögare tveksamma till om de ens kommer att kunna öppna sina serveringar. Men det här är ett sätt att försöka skapa någon form av långsiktighet.

Varför är stödpaketet begränsat till de här näringarna?

– Kommunens rådighet handlar om just tillsyn, tillstånd och markuppgörelse. Insatserna gäller alla näringar som berörs av just de här sakerna. 

Demirok påpekar att det inte handlar om något ekonomiskt stöd till de här verksamheterna.

– Vi skjuter inte till några kommunala pengar till företagen. Det kan vi inte göra. Det är det som skiljer ett lokalt stödpaket från ett nationellt. 

Han understryker att alla måste vara med och bidra.  Muharrem Demirok har själv gått ut på facebook och uppmanat Linköpingsborna att stötta det lokala näringslivet.

–  Vi riskerar att skapa följdeffekter som är mycket större än vi anar. Hjälps vi inte åt nu kommer vi efter coronakrisen att ha ett Linköping med en helt annan stadsstruktur med tomma butikslokaler och en väldigt hög arbetslöshet. Nu testar vi vår gemensamma solidaritet.

Företagare som har frågor om stödpaketet uppmanas att vända sig till kommunens företgaservice, alternativt miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!