Klockan tio på fredagen aktiverade Linköpings kommun sin centrala krisledning för att hantera situationen inför helgen då den högerextrema partiledaren Rasmus Paludan eventuellt kommer till Linköping för att hålla ett islamfientligt möte.
– Vi har i veckan haft möten med förvaltningarna och föreberett kommunikatör och tjänsteman i beredskap. Att vi nu har central krisledning innebär att vi organiserar oss på ett annat sätt – enligt stabsmetodik – och för samtal i en annan form, säger Anders Fernemark, säkerhetschef Linköpings kommun.
Polismyndigheten uppgav på fredagseftermiddagen att Rasmus Paludan nekas tillstånd att genomföra en allmän sammankomst i Skäggetorp. Däremot jobbar man vidare med att erbjuda honom en annan plats i Linköping.
Innan ett slutgiltigt innan ett beslut fattas ska Linköpings kommuns yttrande vägas in – och det är ännu inte färdigt. Dialog mellan kommunen och polisens stab förs kontinuerligt, men formellt har ännu inget yttrande från kommunen lämnats över.
När är ni klara med yttrandet?
– Det kan jag inte svara på. Men jag hoppas så snart som möjligt, sa Anders Fernemark på fredagseftermiddagen.
Enligt SVT Öst har både Linköpings och Norrköpings kommun skickat in synpunkter till polisen om var Paludan hellre kan hålla sina möten – om de blir av. Uppgifterna säger att Linköping vill att sammankomsten ska hållas i södra Skäggetorp, vid grönytan mellan Nygårdsvägen, Grenadjärgatan och Bergsvägen, istället för i Skäggetorps centrum. Den informationen kan Linköpings säkerhetschef varken bekräfta eller dementera.
Har ni förberett någonting på plats i Skäggetorp?
– Vi har haft kontakt med fastighetsägare och entreprenörer och haft egen personal ute som sett över vissa ytor. Vi har bett dem att se över om de ser några risker, till exempel om det finns föremål eller gatsten som skulle kunna användas för att begå brott med. Men vi har inte som i Norrköping börjat cementera gatsten, säger Anders Fernemark.
På skärtorsdagen hamnade Coop-butiken i Skäggetorp mitt i händelsernas centrum när upplopp bröt ut. Då användes deras kundvagnar av motdemonstranterna i attackerna mot polisen. Inför söndagens eventuella sammankomst har butikschefen Camilla Hjelte därför tänkt till.
– Vi tar undan kundvagnarna och jag kommer att ha telefonkontakt med personalen i butiken hela dagen. Sen har vi beredskap på att stänga snabbt om det behövs, säger hon.
Oavsett om Paludans ansökan beviljas eller inte, så kommer Linköpings kommun att ha medarbetare på plats i Skäggetorp i helgen. Det rör sig om områdesteam, väktare och ordningsvakter. På fredagskvällen hålls ett möte i Agorahuset tillsammans med boende och polis för att höra om det finns behov av stöd på något sätt.
Till Linköpingsborna finns det flera saker som säkerhetschefen Anders Fernemark vill förmedla.
– Vi ska värna om våra grundlagsskyddade rättigheter och skyldigheter och man ska utgå från att det som hände i påskas inte kommer att upprepas. Vi har lärt oss av det som hände och många har fått tänka till kring att var och en kan göra och att ingen vill att det ska hända igen. Det är kanske ingen uppmaning, men man kan tänka till själv och ta ett eget ansvar.
Kommer man att kunna känna sig säker om det blir en sammankomst i Skäggetorp i helgen?
– Det är polisens ansvar att upprätthålla att det är en säker plats. Vid den här typen av situationer är säkerheten inte ett kommunalt uppdrag, utan polisens.