Linköping har som mål att vara koldioxidneutralt, inte koldioxidfritt, till 2025. Därefter ska Linköping inte tillföra något "nettotillskott av koldioxid". Miljöpartisten, kommunalrådet och ordförande i Tekniska verkens styrelse, Rebecka Hovenberg förklarar vad det innebär.
– Vi kommer aldrig komma till en punkt där Linköpings kommun, som geografiskt område, inte släpper ut någon koldioxid alls. Därför ska vi kompensera, och det gör vi framför allt genom att producera förnybar el. Det är som två vågskålar där allt vi släpper ut är minus och den förnybara energi vi producerar är plus.
Men det räcker inte med att täcka det energibehov Linköpings kommun har. För att kompensera för den koldioxid invånarna släpper ut ska man dessutom exportera förnybar energi som tränger undan energi som produceras med fossila bränslen.
– Inom EU har vi ett gemensamt el-energisystem och vi räknar med att den förnyelsebara energi vi producerar här tränger undan kolkraft i Tyskland till exempel.
Planen antogs 2010 och vi är nu i halvtid, men vi har inte kommit halvvägs. Planen rör hela kommunen och alla invånare. Tittar en bara på kommunkoncernens utsläpp så har de minskat, men det finns mycket kvar att göra. Mellan 2010 och 2016 minskade utsläppen från kommunkoncernen med 40 procent. Till stor del tack vare fler bilar som drivs med biogas. Däremot minskade energianvändningen i kommunala fastigheter bara med åtta procent mellan 2009 och 2016.
– Så som det ser ut nu är det genom att producera mer förnybar energi som vi kan nå målet.
Dagens takt i utbyggnaden av förnybar energi räcker inte till för att nå målet till 2025. Det måste till betydande investeringar, något Rebecka Hovenberg menar har varit svårt under ett antal år då energipriserna legat på en ovanligt låg nivå.
– Vi har en lång bit kvar, så är det absolut. Det vi måste göra nu, och kommer jobba intensivt med 2018 och framåt, är att involvera näringslivet och Linköpingsborna. Tillsammans med näringslivet har vi kickat igång Linköpingsinitiativet, ett samarbete med de största näringsidkarna i Linköpings kommun.
Nu har vi bara sju år på oss att nå målet. "Vi" och "oss" för att allt du och jag gör vägs in i vågskålen.
– Jag hoppas vi hinner, men jag kan inte svära på att vi gör det. Vi kanske inte hinner till 2025, men detta är en väldigt tydlig och bra målsättning att jobba mot, säger Rebecka Hovenberg och fortsätter.
– Något Sverige och Linköping verkligen kan bidra med är att visa att man kan vara ett välfärdsland med låga eller inga fossila utsläpp. Det är jätteviktigt att visa att det går. Våra utsläpp är så små i ett större sammanhang att man kan hävda att det kvittar. Men den viktiga uppgiften är att visa att vi inte är beroende av fossila bränslen för att ha ett bra liv.