Linköpings dolda rum: Innergården som var en lekplats

I centrala Linköping gömmer sig en levande innergård. Här blommar det från våren till hösten.

I centrala Linköping på Repslagaregatan 38 gömmer sig en levande innergård. Här blommar det från våren till hösten.

I centrala Linköping på Repslagaregatan 38 gömmer sig en levande innergård. Här blommar det från våren till hösten.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Linköping2020-08-12 06:00

Det är en dag i början av augusti. Eftermiddagssolen strålar som starkast. Vi befinner oss på innergården på Repslagaregatan 38. Här bor man granne med Tinnerbäcksbadet. I trädgården växer sockblommor, daggkåpa, honungsrosor, piprankor och ett japanskt körsbärsträd.

Det finns 70 tillhörande lägenheter som har tillgång till innergården. Den förvaltas av bostadsrättsföreningen Gårdsgruppen. Föreningens styrelse består av Roger Petersson, Eva Karlberg och Joakim Davidsson. 

Det är tyst trots att vi är mitt i stan. De stora intilliggande husen skyddar och stöter bort ljuden.

– När jag berättar var jag bor undrar de flesta hur jag står ut. Om det är mycket oljud. Men det är faktiskt mycket tystare här än vad många tror, säger Roger Petersson.

En gång i tiden var den här innegården en stor lekplats. Då fanns det en förskola i området.

– Det såg väldigt annorlunda ut. Det var en jättestor sandlåda över nästan halva plan. Som boende gick det inte att vara här, säger Roger Petersson.

Förskolan flyttade 2010. I samma veva bildades också föreningen Gårdsgruppen. De träffade en arkitekt och hade ett byggmöte där de presenterade sina idéer och önskemål.

– Det viktigaste var att det skulle vara mycket grönt, blommor och lite rustikt. När vi träffade vår trädgårdstekniker hade vi önskemål om att det skulle vara mycket blommor. Det skulle inte börja blomma på en gång. Det skulle blomma från våren till hösten. Vi ville också ha något som skärmade av de intilliggande miljöerna, säger Eva Karlberg.

Uppbyggnaden av innergården tog drygt ett halvår och var klar till våren 2011.

Gårdsgruppen har en färgkod som de håller sig till. Det ska gå i blått, rosa, gult och orange.

Roger Peterssons specialområde är gräsmattorna. De försöker han hålla fina och gröna. Ibland är han ute och plockar bort ogräs som maskrosor.

– Det känns väldigt rogivande att komma ut hit och plocka med blommorna eller vattna lite, säger han.

Var kommer era intressen för växter ifrån?

– Det har nog alltid funnits hos mig. Jag gillar blommor väldigt mycket och plockar alltid blommor var jag än är, säger Eva Karlberg.

För Roger Petersson har intresset växt fram genom åren.

– Jag är uppvuxen i radhus i Västervik. Så intresserad som jag är nu var jag inte då. Men jag har heller aldrig varit totalt ointresserad, säger han.

Inspiration får de från promenader i Trädgårdsföreningen, trädgårdsprogram på tv och resor.

– Jag har jobbat inom äldrevården. Bland det roligaste jag vet är att titta på foton från deras trädgårdar och hur det såg ut hos dem. Man kan få lite idéer därifrån, säger Eva Karlberg.

Innergården är till för boende och deras gäster. De flesta som bor i lägenheterna är gamla. Innan pandemin hade de en del kafferep tillsammans med dem.

Föreningen får ofta beröm för sin innergård.

– Många tycker att den är jättefin. En dam som bor här har en son som bor i närheten. På hans innergård finns det inte så mycket. Hon sa åt honom att göra likadant som oss och skapa en grupp, säger Eva Karlberg.

Det bästa med deras boende? Enligt båda är det läget.

– Vill man gå in till stan gör man det på fem minuter. Vill man se lite natur kan man gå till Trädgårdsföreningen, säger Eva Karlberg.

I nuläget har de inga stora planer för innergården mer än att hålla den i skick.

– Det handlar inte om att gräva upp någonting. Vi har det vi behöver. Vi har lite blommor, cykelställ och sittgrupper, säger Eva Karlberg.

Vill du visa din gård?

Har du en fin trädgård, innergård, eller ett annat grönområde som du vill visa upp?

Vi gör just nu en serie om grönområden i Linköping.

Kanske finns det dolda, vackra platser som utomstående aldrig ser. Kanske är de en del av gemenskapen i kvarteret eller bostadsområdet.

Hör av dig till oss, så kanske vi besöker just dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!