Den är även en av landets äldsta biodlareföreningar och startades 1882 som Östergötlands biskötareförening med 39 medlemmar.
Ända sedan slutet av 1800-talet har föreningen haft sin bigårdspaviljong i Trädgårdsföreningen i Linköping. Det nuvarande namnet antogs 1920, sedan flera biodlareföreningar uppstått i länet.
- Föreningens historia imponerar och vi har verkligen ett kulturarv att förvalta här i Trädgårdsföreningen, något som är minst lika viktigt som själva biodlingen, säger Per Johansson, som valdes till ny ordförande för Linköpings biodlareförening i lördags.
Till vardags är han arbetsmiljöinspektör, bosatt i Linköping och har varit biodlare i fem år. Därmed hör han till de yngre krafter som engagerat sig i föreningen på senare år.
Just nu har den 95 medlemmar, men var under toppåren på 1960-1970-talen uppe i ett 170-tal.
Per Johansson tar över efter Per-Arne Nordén, som hållit i ordförandeklubban sedan 1984 och funnits med i styrelsen sedan mitten av 1960-talet.
- Vi har långa mandatperioder i den här föreningen. Min företrädare höll på i trettio år och nu får Pelle se till att finnas med till 150-årsjubileet, säger Per-Arne Nordén, ett skämt med inte så litet allvar i.
Linköpings stad fick i slutet av 1800-talet ansvaret för den mark där Trädgårdsföreningen anlades. Samtidigt slogs det fast att Bigården skulle få plats här och stadsfullmäktige anslog 200 kronor om året till verksamheten.
- Det anslaget har vi fortfarande kvar, men någon höjning har aldrig kommit på tal, säger Per-Arne Nordén och påpekar samtidigt att medlemmarnas årsavgift numera är 450 kronor.
I våras skapade kommunens omändringar i anslutning till Lasarettsgatan med en ny cykelled alldeles intill Bigården en del oro i föreningen. Lugnet har dock återställts sedan stadsträdgårdsmästare Carl Blomqvist såg till att det kom upp en nätförsedd blomsterspaljé som gör att bina inte flyger rakt ut på cyklisterna.
- Vi har inte hört några klagomål om att någon skulle ha blivit stucken av våra bin, säger Per-Arne Nordén.
Sedan det illasinnade varroakvalstret, som parasiterar på bin tills de dör, slog till för några år sedan har flera av föreningens biodlare gett upp.
Men i Bigården hålls kvalstret i schack med ett specialgift än så länge. I Linköpings kommun finns omkring 2-000 bisamhällen.
- Vi vill gärna se fler, eftersom det är av nationalekonomiskt intresse att binäringen ökar, säger nye ordföranden Per Johansson - fast sina egna bikupor har han i Kindabygden.