Linköpings äldsta våning till salu för 8 miljoner

Mitt på Apotekaregatan ligger ett spektakulärt rosa hus i renässansstil. Nu ska en av lägenheterna på hela 180 kvadratmeter säljas. Vi har varit på plats och fått en husesyn i den magnifika våningen.

Ruuthska villan

Foto: Hilda Boman

Linköping2024-07-26 17:00

– Det finns inte många hus från 1700-talet som har bostadsrättslägenheter. Det är det som gör det så unikt. Därför blir priset också högre, säger mäklaren Tobias Landin medan han visra oss runt i våningen som nu är till salu.

Den är en av fyra lägenheter som ligger i den rosa vackra villan från 1743, belägen på Apotekaregatan. Trots det centrala läget bara ett stenkast från Trädgårdsföreningen ligger huset nästan lite gömt bakom de stora grindarna.

Men det är ett hus som har mycket historia. Det har nämligen tidigare varit en läkarbostad och är omskrivet i Linköpingsexperten Gunnar Elfströms bok "16 lägenheter i Linköping".

I boken berättar Gunnar Elfström om de olika läkarna som bott i huset: doktor Åman 1850, doktor Wilhelm Hallin 1886 och läkaren Bengt Ruuth 1932. Efter den sistnämnde fick villan sitt namn "Ruuthska villan".

– I det stora sovrummet här inne har det tidigare varit en gynekologmottagning, berättar Tobias Landin.

undefined
"Ruuthska villan" kallas det rosa huset som är beläget på Apotekaregatan centralt i Linköping. Här inne finns fyra lägenheter: två sexrumslägenheter på cirka 200 kvadratmeter och två mindre tvåor.

Huset, som är i en renässansstil, ritades av Stockholmsarkitekterna F L Ulrich och E K Hallqvist. Invändigt har våningen en sofistikerad stil med stora fönster i tre väderstreck, trägolv med fiskbensmönster och stora valv till nästan varje rum. Totalt är våningen på 180 kvadratmeter med sex rum och kök med ett källarutrymme.

– Man får mer en känsla av en villa än en lägenhet när man går omkring här, säger Tobias Landin medan vi går från rum till rum.

Sedan villans byggnadsår har den byggts om och renoverats ut- och invändigt. 1897 gjordes den första ombyggnaden. 2003 totalrenoverades våningen när föregående ägare flyttade in. Och så sent som förra året gjorde föreningen en stor renovering på fasad och tak. Men vissa detaljer i våningen är orörda sedan 1800-talet.

– De som är intresserade av sådana här hus vill att detaljer ska vara bevarade. Har man gjort dem för moderna tackar många nej. Taket här till exempel är nog från 1800-talet, säger Tobias Landin.

undefined
Taket är en av de detaljer i våningen som är bevarade från 1800-talet. Vissa saker, som till exempel att måla om väggar får man som ägare göra, men andra detaljer inte göras om.

Hur har budgivningen sett ut för våningen? Finns många intresserade?

– Med tanke på hur marknaden ser ut har vi inte haft jättemånga budgivningar. För sådana här lägenheter tar det längre tid att hitta köparen. Det ställs också krav på vilka banker som godkänner belåning, det är bara en bank som godkänner det. Det krävs också en ganska hög kontantinsats, säger Tobias Landin. 

Tobias Landin hoppas på att snart få in ett bud. Hittills finns två köpare som är intresserade. Men på de öppna visningarna är det många som går in och tittar av ren nyfikenhet. Så pass att det även har smitit in turister från utlandet och kikat. 

Vilka passar våningen för? Med tanke på priset kan ju inte vem som helst flytta in här?

– Jag skulle säga 45+. De som bott i en villa innan men som vill komma in till ett mer centralt läge. Man vill inte byta ned sig i storlek men vill ändå bo i lägenhet. De som bor i de andra lägenheterna är medelålders. Men ovanför bor en yngre familj, säger Tobias Landin.

De som tidigare bott i våningen är ett äldre par som flyttade in 2003. Men på senare år har kvinnan bott där själv, vilket Tobias Landin berättar blev alldeles för stort, därav försäljningen.

– Det är ju ändå 180 kvadratmeter som ska städas och underhållas. Sedan är det en liten förening också, så alla måste hjälpas åt med trädgården, uteplatsen och häcken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!