Under sommaren har 35 borrprover tagits på trähusens timmerstockar vid Hunnebergsgatan. Undersökningen ingår som en del i ett större forskningsprojekt om stadsmiljöer från 1600–1700-talen. De alldeles färska provsvaren visar nu att den östra delen av huset är från 1632, den västra delen från 1685. Det betyder att Hunnebergsgatan 7 klarade sig undan den omfattande stadsbranden i centrala Linköping år 1700.
Resultaten från prover på timmer i portgången överraskar arkeologen Göran Tagesson.
– Det är helt klart en sensationell tidsdatering, först trodde jag inte att det kunde vara sant. Det finns väldigt få trähus före 1750 kvar i Östergötland och de som är äldre än 1700 måste klassas som unika. Och här har vi nu två hus från 1600-talet i Linköping, konstaterar han.
Dendrokronologiska prover på timrets årsringar visar att granarna fällts vid tre tillfällen från 1629 till 1632. Och stockarna kan ha hämtats från skogar i norra Östergötland.
– Enligt Hans Linderson vid Lunds universitet, som genomfört undersökningen, överenstämmer årsringarna med vad han tidigare funnit i timmer i Värna kyrka. Även där verkar timret ha kommit från norra Östergötland. Tydligen fraktades timmer långa sträckor även i äldre tider. Hur det här hänger ihop måste vi försöka undersöka ytterligare, säger Göran Tagesson.
Grannfastigheterna har också daterats. Det visar sig att Hunnebergsgatan 9 byggts cirka 1735 och Hunnebergsgatan 5 omkring 1781. En slottsbyggmästare, en ringkarl och en slaktare hör till dem som tidigt bott i dessa trähus. Vid en renovering på 1970-talet fick en del av dem ny plankbeklädnad.
– Synen på husen har säkert förändrats under årens lopp. Tidigare under 1900-talet var detta slum och husen i dåligt skick, men det är inte säkert att de var slum från början utan troligen rationella för sin tid även om de som bodde i husen inte tillhörde stadens övre samhällsskick. För 380 år sedan fanns den verkliga slummen i Linköping vid Hospitalstorget.
Göran Tagesson ser fram emot att kunna jämföra dessa trähus med de 100-tals husgrunder han varit med om att gräva ut i Kalmar och Linköping.
– Där arkeologer gräver finns ju inte husen bevarade, så Hunnebergsgatan bidrar till att öka förståelsen om hur trähusbebyggelsen fungerade som livsmiljöer i våra städer under 1600-talet.
Göran Tagesson välsignar även det faktum att dessa trähus aldrig flyttades till Gamla Linköping.
– Tack och lov har de fått vara kvar på sin genuina och rätta plats.
I morgon söndag kl 16 visar Göran Tageson trähusen på Hunnebergsgatan.