Linköping tar länets näst sistaplats

Endast fyra procent av de yngre mellan 16 och 34 år i Östergötland är företagsamma. Det är lägsta nivån i hela landet. Och Linköpings kommun är näst sämst i länet.

Mot strömmen. Unga Linköpingsbor startar ogärna eget. Men det gäller inte Sadra Jannati som var 19 när han startade ett företag.

Mot strömmen. Unga Linköpingsbor startar ogärna eget. Men det gäller inte Sadra Jannati som var 19 när han startade ett företag.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2018-04-09 07:00

I Östergötland är det bara Finspångs kommun, med 3,4 procent företagsamma yngre, som är sämre än Linköping där 3,7 procent i samma åldersgrupp klassas som företagsamma. Det kan jämföras med riksgenomsnittet på 5,5 procent eller det bästa länet, Stockholms län, där företagsamhet bland de yngre ligger på 7,3 procent.

Sammantaget uppvisar Östergötland en svag företagsamhet i alla kategorier jämfört med övriga riket.

Det visar en årlig kartläggning av landets invånare engagerade i näringslivet, som Svenskt Näringsliv presenterade i veckan. Enligt den nya rapporten är andelen företagsamma personer i Östergötland 10 procent eller lika stor som föregående år. Med den siffran placerar sig Östergötland som det fjärde minst företagsamma länet i hela Sverige. Ydre kommun har länets högsta företagsamhet, 20,3 procent.

Enligt undersökningen är företagsamheten låg även bland Östergötlands kvinnor, 6,8 procent, vilket är också den fjärde lägsta nivån i landet och under rikssnittet på 7,7 procent. Det finns dock en kategori där länet uppnår rikssnittet och till och med är lite bättre: överlevnadsgraden. Av de nyföretagsamma personer som registrerades för fem år sedan är drygt 62 procent fortsatt aktiva efter fem år. Slutsatsen är att länets företagsamma människor verkar trivas och vilja fortsätta engagera sig i näringslivet, men allt för få vill börja.

En av de 3,7 procent yngre som ville engagera sig i Linköpings näringsliv är Sadra Jannati, 21 år. Han var 19 år och hade just tagit studenten på Katedralskolan när han startade företaget United by work. De var fem medgrundare i början, men nu är han ensam ägare och vd. Till sin hjälp har han anställt en konsultchef. Och hans företag har hunnit både utvecklats och ändras en hel del under de två gångna åren. Men målet är detsamma. United by work, som förra månaden blev ett auktoriserat bemanningsföretag, ska hjälpa både utlandsfödda att hitta jobb och de östgötska företagen med kompetensförsörjning.

– Vi riktar oss mot industri. Det finns många människor med kompetens som kommer hit, eller redan bor här, men som inte kan hitta jobb. Samtidigt saknar svenska företag personal med industrikompetens, säger Sadra Jannati vars företag har flyttat in på ett snyggt stort kontor på Stora torget 3, där flera andra företag också vistas.

Hittills har ett 50-tal personer kommit ut till jobb med Jannatis företags hjälp. Det har skett antingen genom direktrekrytering men också genom att kunden anställt personerna direkt, eller genom uthyrning.

– Det är också vanligt att vi anställer personer som konsulter på vårt företag och hyr ut dem, sex eller högst tolv månader. Sedan övergår det till en anställning hos vår kund, om båda sidor är nöjda, säger han.

Sadra Jannati och hans företag utsågs till Årets samhällsutvecklare på förra årets Näringslivsgala. Efter det tog affärerna ännu högre fart.

– Det tar tid innan kunder och företag kan acceptera en ny aktör på marknaden. Många företag är försiktiga med att testa nya svenskar och ge dem chans till ett jobb. Samtidigt finns det de som är väldigt öppna och nyfikna.

Han har ingen vetenskaplig förklaring till varför unga östgötar och Linköpingsbor inte så gärna vill starta eget, men han har en teori.

– Linköping är en akademikerstad. Efter studenten väljer de unga att ta sig an en akademisk bana vilket ofta resulterar i att man tar en anställning på något av de attraktiva bolagen som finns här.

Fakta

Företagsamhet i andel av hela befolkningen (16–74 år) 2017

Ydre: 20,3 %

Ödeshög: 17,2%

Söderköping: 15,4 %

Kinda: 15,3 %

Vadstena: 15,3%

Valdemarsvik: 15,3%

Boxholm: 12,8%

Mjölby: 11,2%

Åtvidaberg: 10,9%

Motala: 9,7%

Linköping: 9,5%

Finspång: 8,8%

Norrköping: 8,8%

Företagsamhet i andel av befolkningen (16–34 år) 2017

Ydre: 9,1%

Ödeshög: 6,4%

Valdemarsvik: 6,4%

Söderköping: 6,1%

Kinda: 6,0%

Vadstena: 5,1%

Boxholm: 4,7%

Åtvidaberg: 4,6%

Mjölby: 4,3%

Norrköping: 3,9%

Motala: 3,7%

Linköping: 3,7%

Finspång: 3,4%

Källa: Svenskt näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!