På lördag är det Cykelns dag, det uppmärksammas i Linköping med ett evenemang i Trädgårdsföreningen under dagen. Det blir musik, BMX-show, cykelpyssel med mera.
Fina evenemang till trots, det finns mycket kvar att göra. Linköpingsborna gillar att cykla, men i Cykelfrämjandets årliga granskning av kommuner så hamnar staden endast på plats 8 av 48. Klart utanför pallen. Men långt från sämst i klassen. På förstaplats hamnar Lund, följt av Malmö och Uppsala.
Plats åtta är enligt Elias Aguirre ett godkänt betyg, men ingen plats att nöja sig med. Här ska satsas.
– Vi har som mål att fler Linköpingsbor ska cykla till jobbet. Vi har avsatt 110 miljoner kronor för de kommande fyra åren. Vi satsar på att bygga ut cykelnätet med fler cykelbanor, bland annat ska vi bygga en cykelväg till Linghem.
– Sen jobbar vi mycket med att utöka parkeringsmöjligheterna samt att placera ut pumpstationer, säger Elias Aguirre.
Enligt Cykelfrämjandets granskning får Linköping många poäng vad gäller aktivitet. Kommunen har haft ett aktivt cykelår med flera nya cykelvägar och parkeringar. Svagheter som lyfts fram är bristen på en vägledande cykelplan samt underhållsplan för att bedriva ett
aktivt internt arbete för att främja cykling.
Cykling och cyklister väcker heta diskussioner. Det kan handla om allt ifrån dåliga cykelbanor till lagar om cykellysen.
En diskussion som är het just nu på nätet är om man ska bära hjäm eller inte. I dagsläget är det lag på cykelhjälm om man är under 15 år. Är detta någonting som stoppar människor från att ta cykeln? Många hävdar att det är viktigare att fokusera på cykelbanor och framkomligheten för cyklister istället för cyklisternas skydd.
– Jag tror inte att det hjälper att ta bort cykelhjälmen. Det är viktigt att ha den på sig på grund av de skador man kan få, säger Elias Aguirre.
Vad kan man göra mer?
– Jag tror att det handlar mycket om att få cyklister att känna sig mindre trängda av bilister. Jag gillar hur det ser ut i Köpenhamn. Där jobbar man med tydliga nivåskillnader. Bilvägar har en marknivå, gångbanor en annan och cykelbanor en tredje. Det gör det lättare för både cyklister som bilister, säger Elias Aguirre.