Kommunen ströp bidrag till muslimskt förbund – får rätt i domstol

Inga mer pengar till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd. Det beslutade Linköpings kommun förra året. Efter ett överklagande till förvaltningsrätten står det nu klart att kommunen haft lag och rätt på sin sida.

"Det leder åt fel håll om vi fortsätter att stötta den här typen av organisationer." Så säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping, om det indragna bidraget till Ibn Rushd.

"Det leder åt fel håll om vi fortsätter att stötta den här typen av organisationer." Så säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping, om det indragna bidraget till Ibn Rushd.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2025-01-03 11:00

Det var i maj 2023 som Linköpings kommun beslutade att dra in bidraget till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd. S+M-styrets motivering till beslutet har främst handlat om att Ibn Rushd bidrar till segregation, snarare än integration.

– Idén bakom det här studieförbundet känns lite förlegad – att man ska särorganisera sig utifrån religion eller kulturell härkomst, istället för att integreras i de andra studieförbunden som är väldigt breda och har en mångfacetterad verksamhet i Sverige, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Redan år 2022 pausades utbetalningen av bidraget till förbundet. Senast Ibn Rushd fick något bidrag av Linköpings kommun var alltså för året 2021. Summan låg då på 240 000 kronor.

undefined
"Ibn Rushd läggs ner och svenskmuslimsk organisering drabbas just på grund av att politiker gör frånsteg från rättsliga och demokratiska principer", skriver förbundschefen Anna Waara, om att Ibn Rushd läggs ner till följd av uteblivna offentliga bidrag.

Efter att stödet helt drogs in förra året överklagades beslutet till förvaltningsrätten, som nu i en dom har avslagit överklagan och fastställt att kommunen hade rätt att fatta beslutet.

– Det har ju funnits frågetecken kring Ibn Rushds verksamhet både nationellt och i andra kommuner i Sverige, och vi såg en risk att de här pengarna inte skulle användas till rätt saker. Därför tog vi den här fighten, och den har inte varit helt enkel, men vi är väldigt glada att vi också fick rätt av förvaltningsrätten, säger Aguirre.

Hur såg ni på risken att ni drog undan mattan för ett förbund som kanske nådde ut till grupper som andra studieförbund inte når ut till?

– Det är en relevant fråga, men den bör framförallt riktas till de andra studieförbunden, säger Aguirre och fortsätter:

– Men jag tror inte på en lösning där vi jobbar i små enklaver, religionsmässigt eller utifrån var man kommer ifrån.

undefined
"Vi har nått många som andra förbund inte nått i de målgrupper som folkbildningen i sina mål och syften angett som särskilt viktiga. Alla studieförbund har sin särart och målgrupperna formas såklart därav", skriver Anna Waara som svar på kritiken om att Ibn Rushd samlar personer av samma bakgrund.

Från Ibn Rushd menar man trots förvaltningsrättens dom att kommunen gjort fel.

"Vi anser fortfarande att Linköpings kommun gjort fel när de dragit in vårt bidrag. Det har skett utan att saklig grund redogjorts för. Vi som studieförbund har särbehandlats negativt", skriver förbundschef Anna Waara i mejl till Corren. Hon fortsätter:

"Förvaltningsrättens beslut säger endast att kommunen följt sina riktlinjer men kommenterar inte innehåll eller sakfråga. Det finns begränsat med möjligheter för organisationer som oss att hävda sin rätt, vi saknar möjlighet att ansvarsutkräva innehållet i politiska beslut."

Tidigare i år meddelade Folkbildningsrådet att de drar in alla statsbidrag till Ibn Rushd, vilket föranlett att studieförbundet beslutat att avveckla sin studieförbundsverksamhet från och med årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!