Det började med stor enighet. Den förra majoriteten bestämde 2012 att Linköping ska bli koldioxidneutralt före år 2025. Dåvarande oppositionen höll med.
Sen blev det maktskifte och den nya ledningen (S,L,MP) fick uppgiften att lösa detta i praktiken och det är deras lösning som resterna av den gamla Alliansen (M,C,KD) inte gillar.
Lösningen går ut på att kommunen ska bygga vindkraftverk. Just vindkraft pekas ut som det bästa just nu, men det kan komma att skifta till exempelvis solkraft.
Detta byggande ska rent praktiskt ske någonstans i Sverige där det finns bra vind, sannolikt i de norra delarna av landet. Det ska skötas av ett nystartat kommunalt bolag som får namnet Förnybar energi i Linköping AB.
Detta nya bolag får 100 miljoner kronor som hämtas hem genom att kommunen säljer värdepapper. Dessutom ska bolaget få låna ytterligare 150 miljoner kronor från kommunens moderbolag Stadshus AB.
För denna summa räknar kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP) med att man kan bygga fem nya vindkraftverk.
– Just i dag är landbaserad vindkraft det mest kostnadseffektiva, men man ser också att solkraften är på frammarsch så om några år kanske det är det vi bygger, sa han under en pressträff.
När kommunstyrelsen sammanträdde blev det dock tydligt att oppositionen inte gillar detta sätt att klimatkompensera.
Samtliga oppositionspartier, M, C, KD och SD hade invändningar, mest kritiska var de mot bildandet av ett nytt bolag.
Paul Lindvall (M) hade hellre gett 100 miljoner kronor till Tekniska Verken.
– Vi skjuter gärna till mer pengar, det skulle exempelvis kunna gå till att bygga ut fjärrvärmen, sa han.
I kritiken låg också att detta var en alltför riskfylld satsning rent ekonomiskt eftersom vindkraft just nu inte är kommersiellt lönsamt – även om det fortfarande är lönsamt ur ett miljöperspektiv.
Den ekonomiska risken var det ingen som förnekade; det är orsaken till att verksamheten läggs i ett eget bolag. Om det skulle läggas i Tekniska Verken skulle bolagets resultat riskera att försämras.
– Men även om detta är ett separat bolag så är det på många sätt en chimär. Verksamhetsmässigt så är detta väldigt nära Tekniska Verken, förklarade Hans Lander. Han är vd för Linköpings stadshus AB och en av dem som arbetat fram konstruktionen med ett eget bolag.
Helt klart kommer de båda bolagen att ha nära kopplingar. All personal ska lånas in från Tekniska Verken. Exempelvis blir Anders Jonsson styrelseordförande, han är också vd för Tekniska Verken. Som vd för bolaget har föreslagits Henrik Valent som också är vd för Tekniska verken i Linköping Vind AB. Det är ett dotterbolag till Tekniska Verken som redan sysslar med vindkraft.
Innan allt detta blir verklighet krävs dock ett beslut i Linköpings kommunfullmäktige.
Där väntas den politiska debatten bli hård.