Det är resultatet av en granskning som Socialstyrelsen genomfört. I juni förra året resulterade den i att myndigheten bestämde att Linköping skulle tvingas betala ett vite om man rättade till bristerna.
Under fredagen kom Socialstyrelsens beslut där man på flera punkter konstaterar att Linköpings kommun fortsatt gör en tolkning som strider mot socialtjänstlagen. Enligt Michaela Hecht Gunnarsson på Socialstyrelsen handlar det om en konflikt mellan det som i Linköping anges som en service men det som myndigheten anser borde vara en insats som utgår från individens behov och som har föregåtts av ett formellt beslut. Ett beslut där man ska dokumentera att de insatser man beslutat om också genomförs. Men detta görs fortfarande inte på Sankt Larsmottagningen i Linköping anser Michaela Hecht Gunnarsson på Socialstyrelsen.
Rättssäkerheten brister
Konflikten mellan service och biståndsbeslut i Linköping är inte okänt för myndigheten. 2009 gjordes en tillsyn på missbruksområdet i kommunen och sedan dess har man vid flera tillfällen påtalat att lagens krav inte uppfylls på missbruksområdet och att bristerna ska rättas till.
Linköping har inte delat socialstyrelsens uppfattning, enligt Michaela Hecht Gunnarsson.
Myndighetens bedömning är att rättssäkerheten inom missbruksvården brister i Linköping.
– Den enskilde har rätt till professionell hjälp att få sin situation utredd och att man i samförstånd kommer fram till vilka behov som finns och hur de ska tillgodoses. Får man ett beslut som man inte är nöjd ska man kunna överklaga, säger hon.
Sankt Larsmottagningen saknar inte de insatser som krävs. Men när det kallas service har man hoppat över både utredning, den professionella bedömningen av ärendet och det formella beslutet, enligt socialstyrelsen.
– Den hanteringen innebär också att man inte har skyldighet att dokumentera och följa upp insatsen, säger Michaela Hecht Gunnarsson.
"Har gjort förändringar"
Tillförordnad socialchef i Linköping, Johnny Schön, blir lite tagen på sängen av beskedet om vitet.
– Vid har inte fått någon information än, konstaterade han vid lunchtid på fredagen.
Inger Winkelmann Mildaeus, administrativ chef på socialkontoret blir också överraskad.
– Vi har gjort förändringar som vi redovisat, men inte fått svar.Tydligen räckte det inte. Men innan jag kan säga så mycket måste jag läsa vad socialstyrelsen skriver.
Om förvaltningsrätten anser att socialstyrelsen har rätt kommer Linköpings kommun att tvingas betala en miljon kronor för en fråga – service kontra biståndsbeslut – som de senaste åren har kommit att bli ett principiellt förhållningssätt.