Kommunen bryter medlemskapet: "Är otroligt dåliga"

S+M-styret i Linköping genomför en stor översyn av kommunens medlemskap. Nu lämnas organisationen Fairtrade – efter 15 år. "Det är jättepinsamt", säger Maria Moraes (MP).

På kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen avslutades tre av Linköpings medlemskap, bland annat i den välkända organisationen Fairtrade.

På kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen avslutades tre av Linköpings medlemskap, bland annat i den välkända organisationen Fairtrade.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-05-24 11:29

På kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen fanns tre medlemskap, och avslutandet av dessa, på dagordningen. S+M-styret har, sedan årsskiftet, initierat en översyn av Linköpings medlemskap i olika nätverk och organisationer. Kommunen lämnar nu föreningen Healthy Cities och nätverket Union of the Baltic Cities – men det var beslutet att lämna organisationen Fairtrade som skapade mest debatt. Flera partier var emot förslaget – som trots detta röstades igenom.

undefined
Enligt S+M-styret är det en trend att svenska kommuner lämnar organisationen och att det blivit allt färre svenska kommuner som har ett medlemskap.

Fairtrade är kända för sin hållbarhetsmärkning men har också en diplomering för kommuner och städer som arbetar för rättvis handel och etisk konsumtion.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt. Fairtrade är inte bara ett medlemskap för att få utbyte och information vid en konferens då och då utan det är också en avsiktsförklaring. Vi visar tydligt att vi har för avsikt att inte köpa produkter där det till exempel förekommer barnarbete och där arbetsförhållandena är dåliga, säger Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes och fortsätter:

– Vi är otroligt dåliga på att köpa Fairtrade i dag. 34 procent av allt kaffe är Fairtrade. Eskilstuna exempelvis har 82 procent. Det är jättepinsamt.

undefined
Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff (närmast kameran) var även hon kritisk till att kommunen lämnar Fairtrade. Inte heller Centern eller Linköpingslistan ville avsluta medlemskapet.

I samband med det avslutade medlemskapet beslutades att uppdatera kommunens riktlinjer för inköp och upphandling, men också uppdatera kost- och måltidspolicyn – för att få in skrivningar om rättvis handel och etisk konsumtion. MP efterfrågade mer skarpa skrivningar utan att få gehör.

Varför väljer ni att lämna Fairtrade?

– Arbetet med Fairtrade har inte jobbats med under de senaste åren och mycket har hänt sedan vi klev in i organisationen. I dag har vi enheter för hållbarhet och upphandling. Många av de frågor som Fairtrade drivit på har jobbats in i vår ordinarie verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

undefined
"Kommunen har byggt upp kunskap och arbetssätt för att nå de här målen utan ett medlemskap", säger samhällbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M).

Genomför ni översynen för att spara pengar?

– Det är såklart att vi värnar varje skattepeng. Jag tänker inte ha kommunen i olika nätverk och medlemskap som kostar både pengar men också tid av tjänstepersoner och politiker. Nu ser vi över vilka medlemskap vi ska ha kvar och de vi stannar kvar i – där ska vi också vara delaktiga och göra ett bra arbete.

Fairtrade-medlemskapet har kostat kommunen 25 000 kronor per år och ungefär 40 000 kronor i form av aktiviteter och informationskampanjer. Medlemskapet i de andra nätverken som lämnas har tillsammans kostat drygt 100 000 per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!