Linköping laddar för att bli bäst

Linköping är en av fem kommuner som gör upp om titeln Sveriges bästa elbilskommun. Bakom nomineringen ligger satsningen på laddstolpar.

Det finns gott om publika laddplatser för elbilar i Linköping.

Det finns gott om publika laddplatser för elbilar i Linköping.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-05-30 09:00

Det är energibolaget Fortum som tillsammans med intresseorganisationen Power Circle delar ut priset Laddguldet. Priset går till den kommun som erbjuder bäst förutsättningar för omställningen till elbilar.

Linköping har nominerats till priset tillsammans med Eskilstuna, Göteborg, Lerum och Orust.

– Linköping och de andra finalisterna är föredömen i omställningen till mer klimatneutrala transporter, säger Tobias Henmark på Fortum i ett pressmeddelande.

Kommunala Sankt Kors och Tekniska verken har de två senaste åren satsat på att sätta upp laddstolpar på Dukatens parkeringar. Nu finns det 120 sådana publika laddplatser där man kan ladda sin elbil.

Enligt Eva Ankarberg på Sankt Kors har beläggningen på laddplatserna ökat markant under den senaste tiden.

– Laddstolparna är ett sätt för oss att bidra till att det blir enkelt att ha elbil. Det är dessutom ett bidrag till Linköpings mål att vara koldioxidneutralt 2025, säger hon.

Linköpings miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP) är glad och stolt över nomineringen. Hon menar att det är viktigt att kunna erbjuda flera typer av bränslen för att ersätta de fossila.

– I Linköping har vi ju biogasen, men den kommer aldrig att räcka till hela fordonsflottan. Alla kan inte köra på el heller. Vi kommer att behöva ett antal olika bränslen.

Tävlingen Laddpriset avgörs 5 juni. Förutom antalet laddplatser tittar juryn bland annat på tillväxten av antalet elbilar och på informationsinsatser. I fjol gick priset till Gävle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!