– Ostlänken har plötsligt förvandlats till ett storstadsprojekt där det viktiga är att knyta ihop Stockholm, Göteborg och Malmö med höghastighetsjärnväg, och där städerna däremellan inte längre är relevanta. Jag hoppas att den här utredningen mycket snabbt förpassas till någon byrålåda, säger Muharrem Demirok (C), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Som Corren berättade i går så har regeringens förhandlare för höghastighetståg, den så kallade Sverigeförhandlingen, gett Trafikverket i uppdrag att utreda om man kan dra Ostlänken utanför Linköping. Det nya alternativet innebär att man bygger ett passagespår utanför Linköping, men med möjlighet för tågen att växla in på ett spår in till nuvarande resecentrum.
Sverigeförhandlingen beskriver det så här: "Inget av alternativen kommer att stoppa möjligheten för snabbtågen att stanna i Linköping. Med passagealternativet kommer de tåg som inte ska stanna köra förbi utan att åka genom staden. De som ska stanna i Linköping kör in via ett spår till stationen som fortsatt kommer att ligga kvar centralt i Linköping".
Är mycket bekymrad
Det är alltså inte aktuellt att bygga någon slags hållplats eller station vid Ostlänken utanför staden (vilket Corren felaktigt uppgav i går). Men beskrivningen av Linköpings betydelse längs en framtida höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Malmö är ändå radikalt annorlunda än det synsätt man har i Linköpings stadshus.
– Det är väldigt märkligt att man tänker sig att placera landets femte största stad vid ett stickspår. Då bortser man ju helt från den nytta som en sådan järnväg kan ge i hela vår region, säger kommunstyrelsens ordförande, Lena Micko (S).
Om en höghastighetsjärnväg ska bli effektiv så kan den inte stanna vid varenda mjölkpall. Men frågan är var man ska dra gränsen. Är Linköping en viktig stad på vägen Stockholm-Malmö? Eller är Linköping en mjölkpall som tidspressade storstadsbor inte vill att tåget ska stanna vid? I Linköpings stadshus har svaret alltid varit givet. Men den nya utredningen antyder att man har en annan syn i Stockholm.
Muharrem Demirok (C) tror att det finns krafter i regeringen som vill föra in ett starkt storstadsperspektiv på Sveriges höghastighetsjärnvägar.
– Förhandlarna i Sverigeförhandlingen ger inte Trafikverket ett utredningsuppdrag på egen hand. Det här är förankrat i regeringen och det bekymrar mig mycket, säger han.
"Ett icke-alternativ"
I Linköping är politiker och näringsliv överens om att Ostlänken är viktig för hela regionens utveckling. I visionen ingår att snabbjärnvägen går rakt in i Linköping där resenärerna snabbt kan byta till andra färdmedel på ett modernt resecentrum. Linköpingspolitikerna är också överens om att man vill ha alla järnvägsspår i tunnlar under staden. Då får man får bort järnvägens barriäreffekt och kan låta innerstaden växa åt nordost.
Även i det perspektivet kommer den nya utredningen som en chock. Om det nya utredningsalternativet blir verklighet så blir det troligen inga järnvägstunnlar, och många av Linköpings utvecklingsplaner ställs på ända.
– Det här är ett icke-alternativ för oss, tanken att dra Ostlänken utanför staden avfärdade ju både kommunen och Trafikverket för många år sedan, säger kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).
– Att dra Ostlänken i tunnlar under staden är det bästa alternativet för Linköping. Det ger goda kommunikationer, och när spåren kommer bort finns det fina möjligheter till stadsutveckling, säger Rebecka Hovenberg (MP), ledamot av samhällsbyggnadsnämnden.