Linköping jobbsatsar på utsatta

Hela 160 tidsbegränsade anställningar och 150 nya sommarjobb. Det satsar Linköpings kommun på fram till och med 2015. Målgruppen är personer med långvarigt försörjningsstöd.

Foto: Ulrik Svedin

LINKÖPING2014-02-26 17:06

Sommarjobben riktar sig till ungdomar i familjer med långvarit försörjningsstöd. Kommunen har pekat ut mellan 700 och 1 100 sådana hushåll, beroende på om man räknar ”långvarigt” som uppåt tio månader eller tre år.

– Barnen riskerar att fortsätta på samma väg. Det är viktigt att bryta det mönstret och visa att man kan jobba och tjäna pengar. Ungdomarnas inkomst från sommarjobbet ska inte påverka familjens försörjningsstöd, säger Niklas Borg (M), ordförande i socialnämnden.

Han fortsätter:

– Vi har inte varit tillräckligt bra på de här insatserna tidigare.

Fortsättning

Satsningen på de 150 sommarjobben sker utöver de omkring 700 feriearbeten som kommunen skapar varje år. Utökningen är en fortsättning på försöksverksamheten från förra året.

– Det blev ett väldigt stort engagemang både i familjerna och bland ungdomar, säger Niklas Borg.

En annan satsning fram tills 2015 är ett samarbete med Arbetsförmedlingen som ska ge 100 personer i skiftande åldrar sysselsättning under ett år. Gemensamt för deltagarna är även här att de har ett långvarigt försörjningsstöd. De ska också vara registrerade hos Arbetsförmedlingen och kunna bli självförsörjande på sikt.

– Placeringar ska göras inom idéburen sektor (föreningar), privata näringslivet samt kommunala förvaltningar och bolag, säger Paul Lindvall (M), kommunstyrelseordförande.

Samtidigt ger man också kommunala Jobb- och kunskapstorget i uppdrag att pröva korta deltidsanställningar (sex månader) i kombination med deltidsstudier för unga. Det är ett sätt att ge en första arbetslivserfarenhet och därigenom motivera till att slutföra studier. Under 2014–2015 anställs sammanlagt 60 ungdomar på det sättet. Förutsättningarna är att personen är 20–29 år gammal, uppbär försörjningsstöd och inte har avslutad gymnasieutbildning.

Krav

– Meningen är att man ska studera under tiden och kanske kan avsluta gymnasiestudierna, säger Carin Boberg (FP), bildningsordförande.

Slutligen satsar man tillsammans med Arbetsförmedlingen och Svenska Migrationscentret på 20 trygghetsanställningar för funktionsnedsatta. Kostnaden för allt detta blir cirka tio miljoner kronor. Socialförvaltningen ska tilllsätta två utredare som kan bedöma vilka som är i behov av insatserna.

Svenska myndigheter har under det borgerliga allansstyret fått kritik för att man inte själva anställt med lönebidrag i tillräcklig utsträckning. AF-chefen Peter Holmsten håller med om det.

– På Arbetsförmedlingen samarbetar vi nästan uteslutande med näringslivet i de här frågorna. De offentliga myndigheterna har kommit efter. Jag tror inte att Linköpings kommun nöjer sig med den här satsningen. Man får se den som en bra början, säger Peter Holmsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om