Linköping JO-anmäls efter debatt om elmopeder

Äldredagens paneldebatt om färdtjänsten blev bitvis hätsk. Nu riskerar Linköpings kommun en JO-anmälan.

Linköpings kommun
Foto Pia Molin

Linköpings kommun Foto Pia Molin

Foto: pia molin

Linköping2013-09-20 18:12

– Varför måste jag åka hemifrån en och halvtimme före min mötestid när resan bara tar en kvart. Är det vettigt? Hör ni inte själva hur galet det är?

Lagar och regler

Liknande frågor ihop med beskrivningar av möte med ohjälpsamma taxiförare, orolig väntan på bilar som inte kommer när de ska och ifrågasättande av lagar och regler fick debattens vågor att stundom gå höga under den debatt om färdtjänsten som arrangerades på äldredagen.

Representanter från Samres, Taxibil i Östergötland och framförallt Linköpings kommun fick det stundtals hett om öronen.

Ta hänsyn till människorna

Många sympatier hamnade hos den dam som uppmanade tjänstemän och politiker att inte glömma att de människor som har färdtjänst är gamla eller funktionshindrade.

– Ni borde ta mera hänsyn till det, än till de regelverk ni alltid hänvisar till, sa hon.

Allra hetast under debatten blev frågan om elmopeders vara eller icke vara i färdtjänsten?

Hur angelägen frågan egentligen var för det stora flertalet besökare i lokalen var oklart? Men de som var där begrep att detta är en känslig fråga.

I Linköping är det – till skillnad från vissa andra kommuner – inte tillåtet att ta med elmoped (ska inte förväxlas med en permobil) i en färdtjänstbil och det har upprört de som har köpt en.

Att det trots förbudet finns personer som ändå åker färdtjänst med elmoped, förklarade Charlotta Holmberg, kollektivtrafikutredare i kommunen, med att de har gamla tillstånd.

– Man drar inte in ett utfärdat tillstånd i förtid. Men när det ska förnyas kommer rätten att ta med mopeden att dras in, säger hon.

Frågan om huruvida elmopeder ska vara krocktestade eller inte fick stort utrymme under debatten. Men enligt Charlotta Holmberg är orsaken till elmopedförbudet flera. Det handlar om färdtjänstlagen, säkerheten i bilen och arbetsmiljön för bilföraren. Dessutom en kostnadssak. En stor buss är dyrare än en mindre taxibil.

JO-anmäls av tillverkare

Holmberg fick uppretade motargument när hon påstod att tillverkaren av en viss elmoped – utan att nämna företagets namn – lurade sina kunder att tro att de fick ta med mopeden i en färdtjänstbil.

– Så är det inte, det är ni som ljuger, sa en uppretad kvinna som kom till tillverkarens försvar. Kvinnan menade att kommunen visserligen beviljat henne färdtjänst, men hindrar henne från att ta med sig benen.

Kvinnan upplyste podiet om att hon nu överklagat en dom i förvaltningsrätten om rätten att ta med mopeden. I domen gick rätten på Linköpings kommuns linje och sa nej till moped i färdtjänstbuss. Däremot godtog de inte kommunens argument om nödvändigheten av att ha krocktestade mopeder.

Tillverkaren av elmopeden, företaget Eloped, överväger nu att JO-anmäla Linköpings kommun, bland annat för Charlotta Holmbergs påstående.

Enligt Ingvar Andersson, en av ägarna till företaget, har företaget haft en strid med Linköpings kommun i ett ärende och nu överväger han att JO-anmäla kommunen.

– Hon förtalar oss på en offentlig information, det är allvarligt, säger han.

Trots hotet om en anmälan är Charlotta Holmberg lugn. Hon påpekar att det är funktionshindret som avgör vilken typ av färdtjänstfordon man är berättigad till. Kan man gå, som de flesta med elmoped kan, hävdar hon, blir man beviljad en plats i en bil.

– Färdtjänst ska likställas så långt det är möjligt med allmänna kommunikationer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om