Linköping i mitten av miljörankning

69 kommuner i Sverige är bättre än Linköping på att anpassa sig till klimatförändringarna, visar en ny rapport. Men att ligga högt på listor är inte viktigt, enligt MP:s kommunalråd Rebecka Hovenberg.

På Farbror Melins torg har det varit alldeles för varmt i sommar, enligt MP:s kommunalråd.

På Farbror Melins torg har det varit alldeles för varmt i sommar, enligt MP:s kommunalråd.

Foto: Tommy Pettersson (arkiv)

Linköping2018-08-03 22:00

Linköping hamnar på plats 70 av landets 290 kommuner i miljöforskningsinstitutet IVL:s nya granskning. Men om rapporten släppts i september skulle det blivit mycket bättre betyg, enligt kommunalrådet Rebecka Hovenberg (MP).

– I september kommer klimatanpassningsprogrammet till kommunfullmäktige för antagande. Att det inte är på plats än är största anledningen till att vi inte hamnar bättre på listan, säger hon, och lägger till att det vore "mycket förvånande" om programmet inte röstades igenom.

Att Hovenberg bara suttit på sin post sedan början av 2017 år anger hon som främsta anledningen till att kommunen först nu får till en handlingsplan.

Tidigare i somras var det dystra siffror när Linköping blev 48:a på Aktuell hållbarhets rankning av Sveriges bästa miljökommuner. Ett tapp från fjolårets 28:e-placering. Men att komma högt på rankningar tycker Hovenberg inte har något egenvärde. Det viktigaste är att ha målsättningar.

Vad ska den nya handlingsplanen rent konkret leda till?

– Den blir underlag när vi till exempel bygger ut infrastrukturen, nya förskolor eller planerar dricksvattenförsörjningen. I höst förväntar vi oss även att klimatanpassningsplanen antas. Den innehåller väldigt konkreta åtgärder för detta.

Kommunalrådet har i dag ett konkret förslag på hur Linköping kan anpassas till klimatförändringarna. Mer grönt sänker temperaturen i staden.

– Ett exempel är Farbror Melins torg; en tom yta som man knappt kunnat vara på i sommar på grund av värmen. Vi måste skapa fler ytor med skuggande kronor så att inte Trädgårdsföreningen och Domkyrkoparken är enda ställena man kan vistas på, säger Rebecka Hovenberg.

– Rankningen är inte så viktig utan mer var vi ligger i arbetet, säger kommunalrådet Rebecka Hovenberg (MP).
– Rankningen är inte så viktig utan mer var vi ligger i arbetet, säger kommunalrådet Rebecka Hovenberg (MP).

Utgår från EU-strategin

IVL Svenska miljöinstitutet är ett forskningsinstitut som undersöker hur kommunerna tacklar klimatförändringarna. Frågorna i den årliga granskningen utgår från EU-kommissionens verktyg för klimatanpassning.

Kommunerna fick bland annat svara på om de tillsatt någon huvudansvarig för klimatanpassningsarbetet, hur arbetet utvärderas och vilka riskanalyser som gjorts.

Totalt svarade 202 av landets 290 kommuner på undersökningen.

Uppsala, följt av Lomma och Stockholm, innehar förstaplatsen i rankningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!