Att skatteintäkterna har ökat, är ett skäl. Men framför allt beror det på att aktiemarknaden gått bra. Vilket betyder att värdet på kommunens finansiella placeringar har vuxit. Av de totalt 858 miljonerna så hör 600 miljoner dit.
– Men pengarna finns egentligen inte. Det är vad kommunen skulle fått om man sålt av värdepapper nu. Men trots att inget har sålts, så ska siffrorna ändå redovisas, sa Peder Brandt, ekonomidirektör i Linköpings kommun när han förklarade delårsbokslutet för kommunstyrelsen.
En siffra som också påverkar kommunens resultat är pensionsskulden. I delårsbokslutet hamnar siffran på 100 miljoner minus. En orsak är att män förväntas leva längre. Även om pengarna inte ska betalas ut direkt så påverkar det ändå resultatet.
När det gäller kommunens nämnder visar delårsresultat både plus och minus. De nämnder som i stor utsträckning hanterar människor i sina verksamheter visar negativa siffror, det handlar om barn- och ungdomsnämnden, social- och omsorgsnämnden och arbetsmarknadsnämnden. Äldrenämnden är ett undantag, de visar ett överskott på 30 miljoner. Skälet uppges vara att efterfrågan på hemtjänst inte alls varit så stor som man trott. Förmodligen är pandemin en förklaring till detta. Totalt sett går dock nämnderna plus med nästan 18 miljoner i prognosen.
Kommunens bolag mår bra. Tillsammans visar de ett överskott på 3,5 miljarder, varav nästan 2 miljarder kommer från fastighetsförsäljning som Stångåstaden genomfört.