Ja till ansvarsfrihet trots lagbrott

Kommunens årsberättelse och ekonomiska redovisning fick grönt ljus från kommunrevisorerna. Men med påpekandet att detta görs trots att kommunen bryter mot lagen.

Peder Brandt, ekonomidirektör i Linköping och Gunnel Öman Gennebäck (S) ordförande i kommunrevisionen i Linköping.

Peder Brandt, ekonomidirektör i Linköping och Gunnel Öman Gennebäck (S) ordförande i kommunrevisionen i Linköping.

Foto: Dennis Peterson

Linköping2023-04-30 11:00

Det var inte första gången som kommunrevisionens ordförande Gunnel Öman Gennebäck (S) från talarstolen i fullmäktige, skickat med denna brasklapp när ansvarsfrihet delats ut till församlingen.

Skälet är att i Linköpings redovisas pensionsavsättningar genom fullfondsmodellen, i stället för den anvisade, så kallade blandmodellen.

Att Linköping gör så här är följden av ett politiskt beslut från 1998. 

– När man använder blandmodellen så tar man bort en del av pensionsskulden så du har inte med hela din skuld i balansräkningen. Men i Linköping ansåg politiken att det var mera rättvisande att ta med hela skulden, förklarar Peder Brandt, ekonomidirektör i Linköpings kommun.

undefined
Peder Brandt, kommunens ekonomidirektör, får varje år höra att den ekonomiska redovisningen stridrer mot lagen. Men den görs utifrån ett politiskt beslut 1998, säger han.

Han pekar på att Linköping med sitt sätt att redovisa också uppfyller den del i kommunallagen (2017:725) 11 kap § 1) som säger att varje generation får bära sina kostnader, eftersom merparten av kostnaden för de anställdas pensioner har belastat det år då de intjänades.

Att kommunrevisorerna år efter år, trots brott mot lagen, kan ge grönt ljus till fullmäktige beror på att de är förtroendevalda. Det är däremot inte revisionsföretaget PVC som anlitats för att granska verksamheterna. Det är de som markerat rött när det kommer till redovisningarna av pensionsskulden.

– Vi skriver i vår rapport att den ekonomiska redovisningen inte är helt rättvisande. Men vi bedömer sammantaget att årsredovisningen är förenlig med de finansiella målen och därför ger vi ansvarsfrihet, meddelade Gunnel Öman Gennebäck.

undefined
Gunnel Öman Gennebäck (S) avgående ordförande i kommunrevisionen, påpekade igen att kommunen bryter mot lagen.

Linköpingslistans Michael Cocozza yrkade på att kommunen ska redovisa enligt lag.

– Det får annars politiska följder. Det innebär att vi har en bild av vår ekonomi att den är sämre än vad den är, sa han.

Han fick stöd i sin uppfattning av både MP och SD.

Det här föranledde att kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) gick upp i talarstolen och yrkade avslag på Michael Cocozzas yrkande.

– Vår revisor har uppmärksammat oss om det här i flera år. Den här årsredovisningen kan vi inte redovisa på annat sätt men vi kommer att komma tillbaka i frågan, sa hon.

I övrigt visade årsredovisningen att Kommunkoncernen (all kommunal verksamhet inklusive de kommunala bolagen) går med 341 miljoner plus, medan Stadshuskoncernens (alla kommunens helägda bolag) resultat uppgick till plus 1 267 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!