Ukrainare på flykt får rätt till SFI i Linköping

Linköping sällar sig till skaran av svenska kommuner som erbjuder ukrainare på flykt möjlighet att läsa Svenska för invandrare (SFI).

För att få jobb i Sverige och kunna försörja sig är språket extremt viktigt, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.

För att få jobb i Sverige och kunna försörja sig är språket extremt viktigt, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.

Foto: Johan Rödin

Linköping2023-03-20 17:00

– Det har blivit tydligt att många ukrainare som befinner sig i Sverige kommer att stanna längre än man planerade från början. Kriget har hållit på länge och vi ser ingen direkt närtida lösning. För att få jobb i Sverige och kunna försörja sig är språket extremt viktigt, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.

Massflyktsdirektivet ger människor som lämnar Ukraina tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd men inte utbildning i form av SFI eller komvux.

Runt 40 kommuner i Sverige har ändå valt att ge ukrainare rätt till SFI. Nu gör alltså Linköping dem sällskap.

Det är dock inte den styrande majoriteten som kom med förslaget. Det är i stället ett nämndinitiativ från Vänsterpartiets Elin Andersson, vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

– Vi ser till sakfrågorna, inte till vem som lägger förslagen. Och det här är ett bra förslag, säger Lundén.

undefined
"Alla ska ha en rättvis chans att lära sig svenska, anger Elin Andersson (V) som anledning till varför hon la förslaget att erbjuda ukrainska flyktingar i Linköping rätt till SFI.

– Jättekul. Alla ska ha en rättvis chans att lära sig svenska, säger Elin Andersson, som blev överraskad över att hennes förslag vann gehör hos S+M-styret.

– Ja, det blev jag faktiskt. Samtidigt – med tanke på hur mycket det pratades i valrörelsen om hur viktigt det är med språket – är det ett förslag som är svårt att säga nej till.

2022 kom 114 ukrainare som omfattades av massflyktsdirektivet till Linköping. I år har det kommit ytterligare 23. Totalt beräknas 200 ukrainare ha befunnit sig i Linköping vid årsskiftet eftersom en del, som inte omfattas av direktivet, bor hos vänner och bekanta.

– Tanken är att det här ska förbättra ukrainarnas möjligheter att komma i jobb, få egen försörjning och en vardag som hänger ihop bättre, säger Fredrik Lundén.

Förslaget beräknas kosta 1,5 miljoner kronor 2023 och börjar gälla direkt – om nämnden säger ja till förslaget vid sitt sammanträde på onsdag.

– Skolledningen säger att man kommer att klara det genom ordinarie verksamhet och vi räknar med att klara det inom våra budgetramar, säger Lundén, som inte utesluter statsbidrag framöver.

– Det har aviserats från regeringshåll att man ser över vad direktivet innebär.

Hur många tror ni kommer börja plugga svenska?

– Vi har jämfört oss med Borås som har hälften så många ukrainare som vi. Där har 35 läst SFI. Så vi räknar med någonstans mellan 60 och 100. Det är en generellt sett högutbildad grupp med rejäl skolutbildning så vi tror att det kommer att rulla igenom ganska fort, säger Lundén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!