– Tittar man på behovet så tror jag att det skulle kunna finnas ett Sportis i varje område, säger verksamhetschefen Patrik Stålhammar.
Idén till Sportis fick han och medgrundaren Zoran Jankovic redan 2018 och i höstas i Lambohov öppnade det som kan beskrivas som ett mellanting mellan lågstadiefritids och fritidsgård – med fokus på rörelse. Här får barn i årskurs fyra till sex en daglig dos av pulshöjande aktiviteter både organiserat och spontant, både inne och ute.
– I grund och botten handlar det om att ge barnen en aktiv och stimulerande fritid med rörelse i fokus. Det är huvuduppdraget. Vi vill sprida goda vanor och slå ut alternativet, som i den här åldern är att de går hem efter skolan, förklarar Patrik Stålhammar.
Sportis finns i dagsläget i fotbollsklubben Östria Lambohovs tidigare lokaler, men snart växer verksamheten. Till hösten slås portarna upp även i Harvestad och Ljungsbro. I Harvestad är det lokalerna i anslutning till UCS arena som gäller och i Ljungsbro håller man till vid Cloettavallen.
Att det blev just de stadsdelarna var ingen slump.
– Vi har sneglat på områden där det finns bra förutsättningar att hitta lokaler och med en demografi som gör att det blir gynnsamt att starta verksamhet. Finns det mycket barn är det bra att det också finns alternativ för dem, säger Patrik Stålhammar.
– Tittar man på behovet tror jag att det skulle finnas ett Sportis i varje område, eller att fritids vässar till sig för den här målgruppen och ger något liknande.
De ansvariga på Sportis upplever att barn på mellanstadiet på ett sätt har glömts bort, att de får haka på den verksamhet som finns på skolan men att verksamheten inte är anpassad efter dem. Därför tyckte de att det var på sin plats med ett fritidsalternativ.
– Skolan har det lite vid sidan om eftersom det inte är deras huvuduppdrag. De har sin budget och sina förutsättningar som de jobbar efter. Men vi som extern aktör kan bli experter på bara den här målgruppen, resonerar Patrik Stålhammar.
Samtidigt pekar flera rapporter på att svenska barn och ungdomar rör på sig alldeles för lite, minst i hela Norden enligt en studie från Världshälsorganisationen (WHO). Undersökningar från både WHO och Generation Pep visar också att bara två av tio unga når upp i 60 minuters fysisk aktivitet per dag, vilket är den rekommenderade mängden.
För att främja möjligheten till rörelse har Sportis infört "skärmfritt" en timme varje dag. Barnen får då parkera sina telefoner i ett mobilhotell.
– Jag ser vilken kraft det är i dessa skärmar och jag ser vilken god effekt det har när vi väljer att ha skärmfritt. En del barn känns nästan befriade och börjar leka och ha roligt på ett helt annat sätt. De har ju det behovet. Skulle vi inte ha skärmfritt och inte ha organiserade aktiviteter ser jag framför mig att barnen sitter med sina telefoner under hela fritidstiden. Och där hemma finns tv-spel och dator ...
Patrik Stålhammar och Zoran Jankovic visar oss runt i lokalerna i Lambohov. På väggen i korridoren hänger en "sportifierad" variant av Barnkonventionen. Det finns ett Tiktok-rum där barnen kan spela in videor, flera pysselrum, Legohörna och en "schackfyra". Bland mycket annat.
– Sportis kan signalera att det bara är sport, men det är rörelse, fysisk aktivitet och meningsfull fritid som är fokus. De som inte sportar så mycket ska också hitta sin plats här, de är minst lika viktiga. Hos dem kanske rörelseförrådet är mer begränsat och de behöver timmarna med rörelse mer än andra.
En stor del av aktiviteterna genomförs också utomhus med skatt- och poängjakter, olika lekar och andra fysiska aktiviteter. Främst under vinterhalvåret har man även verksamhet i idrottshallen med allt från fotboll och innebandy till parkour och andra lekar.
– Vanligtvis droppar barnen in när skolan är slut och då serveras mellis. Sedan har vi en stående aktivitet. Vår primetime är efter klockan 15, då har vi en dryg timme på oss att aktivera barnen. Det kan vara både mer eller mindre krävande aktiviteter, men varje dag ska vi höja pulsen på något sätt, berättar Zoran Jankovic.
En av dem som bidrar till att höja barnens puls är ledaren Daud Dirie. Han jobbade på fritidset som drevs i lokalerna innan Sportis tog över och tycker att det har blivit skillnad:
– Nu är det mer fokus på hälsa, rörelse och aktiviteter. Så tänkte vi inte riktigt förut. Bara mellis är en stor skillnad, man tänker mer hälsosamt nu. Och istället för att sitta hemma med sina mobiler är barnen här och rör på sig.
– Det bästa är att umgås med barnen och göra de roliga aktiviteterna, som man också själv tycker är roliga. Jag har idrottat sedan jag var liten.
Daud är också en duktig fotbollsspelare som representerat flera stora klubbar i länet. Moderklubben är dock Östria, eftersom han är uppvuxen i Lambohov. Det gör honom till en perfekt ledare på Sportis tycker Patrik Stålhammar:
– Vi är ute efter framtidens pedagoger och ledare. Det får gärna vara tjejer och killar med områdesanknytning, som Daud som är från Lambohov och känner alla här. Det har vi haft stor nytta av.
Ett gäng som han känner väl, och som älskar tiden på Sportis, är Axel Strandberg, 10 år, Kelvin Berglund, 11, och Arvid Pihl, 10.
– Det bästa är att man får träffa kompisar och får gott mellis. Och de roliga aktiviteterna, säger Kelvin.
Vad skulle ni ha gjort om ni inte var här?
– Gått på något annat fritids eller spelat fotboll eller gungat. Eller varit hemma och spelat. Innan Sportis spelade jag mer på mobilen. Och Fortnite och GTA på datorn, berättar Axel.
Numera blir det mer rörelse. Häromveckan var han snabbast i "movement challenge", en hinderbana med klättring och armgång som påminner om hur det kan se ut i tv-programmet Mästarnas mästare.
– De bästa aktiviteterna är de man får pris i, förklarar Axel.
Grabbarna springer iväg och fortsätter leka. Zoran Jankovic och Patrik Stålhammar står kvar vid den stora lekplatsens sandlåda. Plötsligt slår det Patrik:
– Köper vi in fyra-fem spadar här kan vi köra sandslottstävling. Titta bara på tv-sportens inslag från Barcelona eller landslaget brukar se ut. I hälften av dem håller spelarna på med lekar och stafetter. Varför ska vi då inte leka med barnen inom idrotten och fritidsverksamheten när till och med vuxna verkar tycka att det är så roligt? Jag tror att vi ska leka mer.