Linköping får rätt om missbruksvården

Linköpings kommun får ge stöd till personer som har missbruksproblem utan att först göra en biståndsprövning. Det slår Förvaltningsrätten i Stockholm fast. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) får alltså avslag på sin begäran att utdöma ett vite på en miljon kronor till Linköpings kommun.

Foto: Olle Ström

LINKÖPING2014-06-27 10:30

– Jag är otroligt glad, säger kommunalrådet Linnea Darell (FP) som är ordförande i omsorgsnämnden. Domen landar precis i hur vi anser att lagen ska tolkas: socialtjänsten ska vara serviceinriktad, och till för medborgarna.

Ända sedan socialtjänstlagen kom på 1980-talet har kommunen velat erbjuda sociala stödinsatser till Linköpingsborna utan allt för stora administrativa och byråkratiska krav. Den enskilde skulle ha rätt att få stöd, och även inflytande och rätt att bestämma över hur stödet skulle se ut.

– I Linköping råder det full politisk enighet om den här tolkningen, säger Linnea Darell.

Ingen rätt till granskning

Det gillade inte IVO som hävdade att det inte överensstämmer med lagen att erbjuda stöd till personer med missbruksproblem utan föregående biståndsprövning. Kommunen hävdade att det är fullt förenligt med gällande lagstiftning att S:t Larsmottagningen/Beroendekliniken erbjuder stöd- och behandlingsinsatser som service, utan att man först ansökt om bistånd hos socialkontoret. Och Förvaltningsrätten ger kommunen rätt. Rätten skriver att det inte går att finna något stöd i lagen om att det krävs utredning och biståndsbeslut. Därför finns det ingen grund för att utdöma vite.

– Nu hoppas vi att den här domen står sig, säger Linnea Darell. Men det tror jag. IVO har inte kunnat visa att biståndsprövning krävs i lagen, och då finns det knappast grund för att ge prövningstillstånd i högre instanser.

"Ser goda resultat"

Linköping väntar på ytterligare två domar som anknyter till kommunens tolkning av socialtjänstlagen. En handlar om boendestöd i socialpsykiatrin, en annan om en förenklad biståndsbedömning för äldre där Linköping är en av föregångskommunerna. Sedan Linköping började 1994 har flera andra kommuner prövat olika typer av förenklade ansöknings- och beslutsprocesser för insatser till äldre.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se hur socialtjänstlagen kan tillämpas och hur kommunernas insatser kan bli mer lättillgängliga för medborgarna. Den ska vara klar i slutet av 2015.

– I en proposition om missbruksvård som redan antagits har regeringen särskilt noterat Linköpings sätt att arbeta, säger Linnea Darell. Linköping är den kommun i Sverige som mest konsekvent har tillämpat den här tolkningen av socialtjänstlagen och vi ser goda resultat av den.

Linköpingsmodellen

1994 blev det möjligt för invånare över 75 år att få vissa hemtjänstinsatser utan särskild prövning.

Varje utförare kan själv fatta beslut om detta.

Kostnaderna har inte ökat. År 2012 kostade en person med hemtjänst i Linköping 87 377 kronor per år, vilket är lägre än riksgenomsnittet 201 816 kronor.

Socialstyrelsens "öppna jämförelser" visar att Linköpingsborna är något nöjdare med sin hemtjänst än övriga svenskar.

IVO menar att Linköping inte fullgör sina plikter som myndighet när man tillämpar förenklad handläggning av hemtjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om