Lagom till sportlovet, nu på lördag, öppnar Viljans värld, Östergötlands museums nya lek- och upplevelserum.
– Hon är en 200 år gammal vätte. Men 200 år är ingenting för en vätte. Hon är fortfarande ett litet bustroll, säger Ragnvi Andersson, projektledare för Viljans värld.
Ragnvi Andersson och Caroline Morgansdotter Blomsten, pedagog och biträdande projektledare, kläckte historien om Viljan för två år sedan. Suzanne Crepault och Gert Wibe gjorde skisser för projektet. Och för åtta månader sedan påbörjades det fysiska arbetet med att bygga upp Viljans värld, lett av byggnadsledaren Jonas Karlsson. I dag är välden uppbyggd och endast småsaker kvarstår före öppningen på lördag.
– Det här är en storsatsning för att väcka nyfikenhet och få barnen att stanna kvar längre på museet. Den intentionen gäller även vuxna.
I rummet är Östergötland utgångspunkten. Ragnvi Andersson beskriver det som att gå in genom garderoben i Narnia.
– Du kliver till en början in i en skog och via en liten stig leds du in i en ek. Där inne bor Lilla Viljan.
– Hon gillar att samla på saker och hålla naturen ren, så här inne finner du saker som vi andra betraktar som skräp men som Viljan betraktar som skatter, säger Caroline Morgansdotter Blomsten.
Inuti eken vandrar man runt i samma proportioner som Viljan har. Du är jätteliten, medan omgivningen är jättestor. Exempelvis hänger ett par enorma glasögon i taket och en tändsticksask används som säng. Här finns saker för både vuxna och barn. Tydligast är vinkningen till vuxna med en känd liten iller vid namn Göran, komikern Robert Gustafssons rollfigur.
– Här inne ska man både kunna springa och leka av sig, men också mysa och ta det lugnt, säger Ragnvi Andersson.
Utanför Viljans ek finns en stor mystack, en vanlig syn i våra skogar. Mindre vanligt är att det finns en stenåldersgrotta inuti. Och högst ovanligt är det faktum att ett rymdskepp ramlat ner i skogen.
– Allt är lite upp och nedvänt här inne. Ovanpå myrstacken finns en rutschkana med ett vattenfall som rinner åt fel håll, säger Caroline Morgansdotter Blomsten.
– Vi har försökt leka med lokalt material, rymdskeppet skulle exempelvis kunna vara från Saab, säger Ragnvi Andersson.
– Det här är en långtidssatsning och vi hoppas kunna hålla Viljans värld i gott skick länge, säger Marietta Douglas, avdelningschef för Östergötlands museum.
För att verkligen bli ett med sagovärlden kan barnen ikläda sig Viljans kläder som sömmerskan Berit Ofvstedt Karlsson sytt.
– Vi hoppas att det uppskattas och att det blir fullt ös på lördag, säger Ragnvi Andersson.