Linköping får en ny bilpool: "Vallastaden inspirerar"

Bildelningstjänsten Sunfleet försvinner i Linköping – för att ersättas av nya M. "Det handlar om att hitta ett mer dynamiskt sätt att använda bil", säger vd:n Therese Ahlström Brodowsky.

Therese Ahlström Brodowsky förklarar att man på M strävar efter att gå över till en helt el- och elhybridanpassad bilflotta. "I dagsläget finns inte elinfrastruktur som möjliggör det fullt ut. Men det är ett pågående arbete och successivt får vi en högre andel elhybrider främst."

Therese Ahlström Brodowsky förklarar att man på M strävar efter att gå över till en helt el- och elhybridanpassad bilflotta. "I dagsläget finns inte elinfrastruktur som möjliggör det fullt ut. Men det är ett pågående arbete och successivt får vi en högre andel elhybrider främst."

Foto: Samuel Villius

Linköping2020-10-01 09:00

Redan i fjol lanserades Volvo Cars-ägda M i Stockholm och sedan dess har tjänsten även kommit till städer som Göteborg och Malmö. På andra håll, till exempel i Linköping, har Sunfleet levt kvar.

Tills nu.

Från och med den 1 oktober finns M även här.

Grundtanken är fortfarande att få många personer att dela på så kallade poolbilar och att bilar endast ska nyttjas när de behövs. Men tjänsten har uppgraderats på flera sätt.

– Det unika är att vi har utvecklat ett sätt att förstå vilken bil som är närmast för dig. Säger du när och var du vill ha bil så letar vi upp och föreslår alla tillgängliga, förklarar Therese Ahlström Brodowsky.

Hon beskriver modellen som dynamisk och att det i realtid går att se var och hur många som söker efter bil. Utifrån det konstaterar man var det är optimalt att ha poolbilar utstationerade, både på kort och lång sikt.

– Flera andra aktörer har en statisk modell, som ett tvättstugeschema, där man tittar om något är ledigt och bokar det som finns. Vår tjänst är byggd så att vi kan se hur många som vill ha bil, och var, vid ett givet tillfälle.

Inledningsvis finns ett 30-tal stationer i Linköping, men utbudet anpassas utifrån efterfrågan och antal användare. Tanken är att en M-bil ska ersätta mellan fem och tio privatägda bilar.

Att tjänsten är stationsbaserad, alltså att alla bilar har fasta parkeringar där kunden lämnar bilen där den hämtades, ser man inte som en begränsning.

– Alternativet är en friflytande flotta, som elsparkcyklar som man tar där de står och lämnar var man vill. Men vi har valt den andra vägen, som vi ser ger kunden en trygghet att ge upp sitt eget bilägande. Dessutom får vi bort bilar från gatorna, säger Therese Ahlström Brodowsky.

undefined
"Vi ser i undersökningar att om folk ska ge upp sitt ägande vill de dels kunna vara spontana, dels kunna planera. En stationsbaserad tjänst möjliggör det, medan det med en friflytande tjänst är svårt att räkna med att bilen verkligen finns där", säger Therese Ahlström Brodowsky.

Hon tycker att Linköping är extra intressant tack vare mixen av privatpersoner, universitet och företag.

– Då kan företag, som behöver bilar i tjänsten, använda dem dagtid medan privatpersoner, till exempel studenter, kör mer på kvällar och helger. Det optimerar användningen av varje bil och ger ett effektivt resursutnyttjande.

Kommunen, som redan i dagsläget nyttjar bildelningstjänsten för tjänsteresor, nämns också som en anledning till att M vill satsa i Linköping.

– Man ligger långt fram när det gäller parkeringsnormer, bygginfrastruktur och hur man får fler att dela tjänster, vare sig det är bilar eller andra tjänster som bygger ett hållbart samhälle. Ett område som Vallastaden kan inspirera hela Sverige, säger Therese Ahlström Brodowsky.

Utmaningen för att lyckas menar hon blir att få till en beteendeförändring hos människor, att få dem att testa ett nytt alternativ och förstå värdet i att nyttja eller ha tillgång till något istället för att äga det.

– Alla beteendeförändringar tar tid, men när det gäller access- och delningstjänster har förändringen redan börjat. Människor är vana att använda digitala verktyg. Men vår tjänst måste ju innebära något bättre än att äga bil, att man slipper bördan av egen bil i stan.

På frågan om M är dyrare än Sunfleet svarar hon att det inte är så och att de båda inte kan jämföras eftersom prismodellerna har byggts upp på olika sätt.

– De är inte jämförbara rakt av eftersom M:s modell är enklare. Den har färre alternativ men inkluderar mer. Sunfleet hade exempelvis fyra prismodeller, här har vi bara tre och med försäkringen inkluderad i timpriset.

undefined
Med M har Volvo Cars uppgraderat sin bildelningstjänst jämfört med tidigare varianten Sunfleet. "Vi har lagt väldigt mycket tid, kraft och energi på att utveckla den bästa möjliga användarupplevelsen för de som utnyttjar den här tjänsten", säger Therese Ahlström Brodowsky.
Så fungerar det

Efter att ha laddat ner appen och skapat ett konto får man tillgång till bilarna, som låses upp via mobilen. För att köra krävs ingen fysisk nyckel utan en digital som också kan delas med andra.

Privatpersoner har tre olika abonnemangsnivåer att välja mellan. För företag och organisationer finns också tre prisplaner, samt en portal där bilanvändandet kan följas och kartläggas.

Man kan boka från en timme och uppåt. När man är klar lämnas bilen där den hämtades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!