Videon är inte längre tillgänglig
Det säger Roshan Malalatunga, hotelldirektör för Scandic Hotels i Linköping. Förra veckan slog branschorganisationen Visita larm om att det råder akut brist på kockar i hela landet samtidigt som allt färre elever går hotell- och restaurangutbildning. Och enligt Anneli Hedlund på Arbetsförmedlingen i Linköping är situationen inte heller annorlunda här: kock är ett bristyrke.
Ständig kamp
Som ett stort företag har Scandic lättare än vanliga restauranger att locka kockar men det är en ständig kamp.
– Vi samarbetar med hotell- och restaurangskolor. Vi har också börjat samarbete med Arbetsförmedlingen och Lärnia i projektet Snabbspår. Detta ska hjälpa nyanlända kockar att komma in i arbetet, säger Roshan Malalatunga.
En köksmästare på Scandic i Linköping har skaffat sig en speciell utbildning så att han kan validera och bedöma de nyanländas kockutbildningar.
– På så sätt kan vi väldigt snabbt ta vara på utbildade kockar bland de nyanlända, säger Roshan Malalatunga.
"Coolt att laga mat"
Att det sökes flera tusen kvalificerade kockar på landets restauranger samtidigt som kock- och matintresset i landet är större än någonsin är egentligen inte så konstigt, enligt Jonas Alvin, köksmästare på restaurangen Stångs i Linköping.
– Massmedias bild av matlagning är ofta glassig och mysig. Det är coolt att laga mat. Men verkligheten är ett annat, kockyrket är tufft. Det är ett hårt och stressigt arbete på kvällar och helger. Branschen har också dåligt rykte därför att det finns en hel del oseriösa arbetsgivare, säger Jonas Alvin.
Höja statusen
Själv har han jobbat i flera år i Stockholm och sedan ett år tillbaka i Linköping. Han gillar sitt jobb och vissa saker går inte heller att undvika, som kvällsjobb. Det är då folk kommer ut och äter. Det är då man måste jobba. Men vissa saker går att förändra:
– Branschen och skolan måste samarbeta mycket mer och både kockens och utbildningens status måste höjas. Det är också konstigt att en så stor stad som Linköping bara har en restaurang- och hotellskola, säger Jonas Alvin.
För Roshan Malalatunga kommer kockbristen inte som en stor överraskning. Även på 70- och 80-talet kom många kockar från Tyskland, Polen och andra länder. Nu ska den generationen gå i pension samtidigt som allt fler nya restauranger öppnas. Att snabbare validera utbildningar räcker därför inte.
– Ungdomar och deras föräldrar bör upplysas bättre var det finns jobb. Dessutom måste hela branschen se till att kockar får bättre arbetsvillkor.