Linköping är Ericssons spets igen

Ericssons 5G-satsning tar allt mer fart och det är Linköpingskontoret som leder utvecklingen. De senaste två åren har 190 ingenjörer nyanställts här och fler ska det bli, säger Linköpingschefen Anders Lindström i veckans Onsdagsintervjun.

Det är länge sedan vi här i Linköping kände att det vi jobbar med är i så extremt fokus för bolaget som nu, säger Ericssonchefen Anders Lindström i veckans Onsdagsintervjun.

Det är länge sedan vi här i Linköping kände att det vi jobbar med är i så extremt fokus för bolaget som nu, säger Ericssonchefen Anders Lindström i veckans Onsdagsintervjun.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-03-20 06:00

Få företag har upplevt så många upp- och nedgångar som Ericsson. I Östergötland, i Sverige, i världen.

Så sent som hösten 2016 sa Linköpingskontoret upp 300 av sina närmare 1 000 ingenjörer där de flesta plockades upp av Combitech i Göteborg och Linköping.

Då sa Ericssonledningen att det var en del i en nödvändig förnyelse av personalstyrkan, att uppsägningarna snart skulle följas av nyanställningar.

Idag, två och ett halvt år senare, ser vi att det blev just så.

Linköpingskontoret leder nu Ericssons 5G-utveckling, 190 ingenjörer har anställts de senaste två åren, och optimismen på Mjärdevikontoret är påtaglig.

– Det är länge sedan vi här i Linköping kände att det vi jobbar med är i så extremt fokus för bolaget som nu, säger chefen Anders Lindström när vi träffar honom på Mjärdevikontoret.

Anders är en av Ericssons trotjänare och har varit med hela Linköpingsresan. I flera perioder som utvecklingschef och flera gånger också, som nu, chef för hela verksamheten på orten.

Anders om någon vet hur det är att leva i ständig upp- och nedgång och berättar att han ibland möter frågan ”Finns ni kvar?”.

När stod ni senast i företagets framkant?

– 2010 när Victoria gifte sig. Då var vi med och utvecklade en 4G-applikation som vi streamade bröllopet med.

Nu är Linköpingsingenjörerna tillbaka längst fram. När företaget släpper en stor nyhet så handlar det ofta om något som utvecklats i Linköping.

– Det gör allt så konkret, så kul och verkligt, när det vi jobbar med här syns i bolagets pressreleaser. Eller när en operatör i Nordamerika går ut med att ”nu är vi först med 5G med den här hastigheten”, då vet vi här att det är våra team som löst det.

Ericsson i Linköping har fått tillbaka självförtroendet.

Det förstår vi när vi hör Anders Lindström.

– Jag är stolt över den förändring vi har genomgått. Om vi tar tempen nu och jämför i stort och smått med hur det var för två år sedan så är det ett helt nytt företag. Det är en positivism, framtidstro och tävlingsinstinkt jag gillar.

Är du tävlingsinriktad?

– Ja, jag tävlar varje dag.

Är du dålig förlorare?

– Jag tror aldrig jag har förlorat (skratt). Jag tycker inte om att förlora. Jag är närvarande och vill veta hur det går. En del kanske tycker jag petar i för mycket, men det tänker jag fortsätta göra.

Hur leder man ett företag som pendlar så mellan upp- och nedgång?

– Oavsett konjunktur är det viktigt med tydlighet. Att man fokuserar styrkorna på kortsiktiga mål. För mig har det alltid varit viktigt, jag tror på det.

– På nåt sätt är det en ynnest att ha varit med på hela resan. Jag tänker inte vara den som fegar ur och lämnar. Man blir väldigt stark om man går igenom vissa stålbad.

– Man ska komma ihåg att vi har en lång historia. Det här började i Hackefors på 70-talet. Datasaab var ännu tidigare, i slutet av 60-talet. Det var då vi började lära oss att bygga komplexa system, det är därifrån hela Linköpings seniora ingenjörskompetens kommer. Några startade Datasaab, några gick till Ericsson och Nokia och andra har hamnat på Saab.

Har ni en speciell anda här på Ericsson?

– Absolut. Men är det bra eller dåligt?

Ja, det är min följdfråga. Det är väl inte självklart att en anda bär till framkant?

– Nej, du måste observant på vad det är för anda. Är den positiv där du använder din erfarenhet på ett positivt sätt, då är det oslagbart. Fast man måste mixa den med nytt och fräscht. Har man en så lång historik som vi har så behöver man ibland förändra personalstyrkan. Det har vi tvingats göra på olika sätt. Jag tycker att det har funkat bra.

– De 190 ingenjörer vi har anställt senaste två åren är en blandning av erfaren spets och nyutexaminerade. Så nu är vi ungefär 850 anställda här. Det tycker jag är en bra siffra.

Vi kommer att fortsätta anställa. Troligen inte i den digniteten, men kanske 30-40 stycken till. Spets kommer vi alltid ta in och vi ska också säkra att vi har ett kontinuerligt flöde från högskolan.

Hur leder man det här företaget på bästa sätt?

– Du måste vara lyhörd och duktig på omvärldsanalys, vad som händer tekniskt i branschen. Se hur snabbt andra jobbar. Våga utmana. Det är inte fel att vilja vinna och vara bäst. Har du det i bagaget så kommer du långt. Det bästa jag vet, det absolut roligaste, är om ingenjörer och chefer i mitt gäng gör bra ifrån sig.

Vad är Ericssons framgångsfaktor, hur har företaget lyckats hålla sina ingenjörer så innovativa att bolaget nu är världsledande?

– Framgång föder framgång. Personligen tycker jag det är viktigt vad företaget och företagsledningen kommunicerar. Vår vd Börje Ekholm är duktig på att förenkla och motivera så att personalen känner igen sig.

Hur då?

– Vi som jobbar med utvecklingen känner att vi är en viktig tillgång. Det är nummer ett. Oavsett var i världen du sitter, jobbar du med R&D (research och development/utveckling) så är du viktig. Vi investerar i teknologiskt ledarskap. Det är han duktig på att kommunicera. Han gör det på ett svenskt, tryggt vis. Det gör att vi som utvecklingsingenjörer känner igen oss. Det är en framgångsfaktor.

– Sen kanske det är så att vi inte alltid legat på topp, om man ska vara riktigt ärlig. Ibland har vi tappat tempo och då har konkurrenterna kört ifrån oss.

Vi bryter upp och förflyttar oss till ett av utvecklingsteamen.

Anders Lindström vill visa hur företaget jobbar med machine learning, det vill säga maskininlärning där man lär mjukvaran utifrån data.

Här i Linköping hämtas mycket data från operatörerna Vodafone i London och Telstra i Sydney. Allt med syfte att lära sig kontrollera mobiltrafiken, så att vi användare kan röra oss och att våra enheter kopplas upp automatiskt mot rätt mast.

– Det är svårt att simulera detta så därför använder vi riktiga data från verklig trafik. Anonym data förstås, säger teamledaren Bengt Carlsson.

I nästa team vi besöker berättar teamledaren Tomas Ahl om den historiska hastighetsutvecklingen i de mobila nätverken, hur snabbt data kan överföras.

– I 1G (NMT) hade vi noll data, bara röst, 2G (GSM) var 2 Kb per sekund, 3G var 2 Mb/s, 4G 300 Mb/s och nu med 5G räknar vi med minst 5 Gb/s, förhoppningsvis uppåt 10 Gb/s. Och vi siktar på en fördröjning i nätet på 1 millisekund.

Anders Lindström berättar att Ericsson deltagit i event där riktiga formelbilar fjärrstyrts över 5G-nät för att visa den minimala fördröjningen.

Idag jobbar 500 av Linköpingsenhetens 850 anställda med 5G-utvecklingen. För tre år sen var den siffran 30.

Så explosiv är 5G för Ericsson – och Linköping.

– Vi uppfattas som marknadsledande för 5G, vilket är jätteviktigt. Dessutom tar vi marknadsandelar på 4G, vilket är minst lika viktigt för då bygger vi vidare på den basen för 5G, berättar Anders.

Hur ser du på konkurrensen kring 5G?

– Det är en stark kines (Huawei), en stark korean (Samsung) och en hyfsat stark finländare (Nokia). Det är en konkurrens där vi har gjort det väldigt bra de senaste två åren.

Vilka är era främsta säljargument, varför ska operatörer välja Ericsson framför dessa?

– Det är primärt två. Att när vi säger något som företag så står vi för det, i till exempel stabilitet på mjuk- och hårdvara. Det är nog det viktigaste. Sen är det att vår installerade 4G-bas är lätt uppgraderingsbar till 5G.

Hur påverkas Ericsson av handelskriget mellan USA och Kina?

– Som företag håller vi oss borta från den geopolitiska diskussionen. Våra produkter säljs på egna meriter. Finns det blockader så tycker vi det är synd för vi tror på en öppen marknad.

När kommer östgötarna se 5G i sin vardag, i sina telefoner?

– Sverige ligger inte först. Det gör Nordamerika och vissa delar av Asien. Där lanserar vi nu. Men tillgängligheten på telefoner och andra enheter är väldigt liten. De svenska operatörerna ligger lite efter, men nästa år, eller slutet på 2019, måste vi börja se aktiviteter där.

Förutom Linköping har Ericsson delar av 5G-utvecklingen i Kista, Lund, Göteborg, Ottawa i Kanada, Seoul i Sydkorea och Krakow och Lodz i Polen.

Städer som Anders Lindström ofta besöker.

– Är du ansvarig för utvecklingen på de här orterna så får man åka runt en del. Det är jättekul. Men det är mycket videomöten också, beroende på vilken kultur länderna har.

Så du är mer på plats i Asien?

– Ja, där är relationer viktigare än vi förstår. Har du bra relation med ditt gäng där så är det mycket värt. Vi har också mycket folk från de andra städerna här hos oss. Vi märker att det attraherar många ungdomar på universitetet att kunna jobba i olika delar av världen.

Vad mer gör er attraktiva, tror du?

– En del vill jobba här för att det är häftig teknik. Punkt. En del vill jobba med machine learning eller artificiell intelligens, vilket vi gör här. Attraktionen varierar med tiden. För tre år sen var det inte så många på högskolan som var positiva till Ericsson. Men nu är det helt annorlunda.

Det känns som att ni har återvunnit ert självförtroende, har ni nytta av det i det dagliga arbetet?

– Absolut, självförtroende är viktigt i en utvecklingsorganisation för att våga peka och säga ”det här tror vi på, hit ska vi”. Det genomsyrar allt från ledning ner till oss som hackar kod. Har du självförtroende kan du snabba på dina flöden, cykler och utvecklingstider. Men står du och velar initialt så går kalendertiden fort.

– Det är viktigt med vårt teknologiska ledarskap, att vi känner att vi jobbar med rätt grejer. 4G till 5G är en evolution och jag tycker att vi, Ericsson som bolag, har tuffat till oss. Vi vågar peka ut ”den här vägen går vi”. Då blir det som tidigare att operatörer och standardiseringar följer Ericsson och då kan man mäta antalet patent. Där ser vi att vi är på g.

På g med 5G, ja ska vi tro Anders Lindström är Ericssons framtid ljus, inte bara i Linköping, utan i hela världen.

I år är det 143 år sedan värmlänningen Lars Magnus Ericsson bildade företaget.

Ericsson

Vad: Ett telekommunikationsbolag med verksamhet i 170 länder.

Var: Mjärdevi, Linköping.

Anställda: 12000 i Sverige, varav 850 i Linköping.

Omsättning: 210,8 miljarder kronor 2018.

Resultat: 1,2 miljarder kronor 2018. (Rörelsemarginal: 0,6 procent.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!