Lindas fågelfrisyrer kan bli Sverigebäst

Att få skapa kreationer som inte tillhör vardagen på salongen var det som lockade frisören Linda Ruth att ställa upp i Årets Frisörtävling. Vem som vinner avgörs i Stockholm under en stor gala den 7 mars nästa år.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2014-12-18 17:41

I år är det 10-års jubileum för tävlingen Årets Frisör, en branschtävling som startade på initiativ av Frisörföretagarna. Extra många bidrag har i år kommit in. Frisörerna har möjlighet att tävla i sex kategorier, Årets dam, Årets herr, Årets avantgarde, Årets team, Årets Nykomling och Årets frisörföretag. En av de nominerade till Årets avantgarde är Linda Ruth från salong E-Hair på Nygatan.

Det är första gången hon ställer upp i en tävling så hon är mycket nöjd med att ha blivit en av fyra nominerade.

Varför Avantgardekategorin?

– I den får man göra precis vad man vill. Det är gränslös fantasi, säger Linda och förklarar att de enda kriterierna som man måste hålla sig till är att det ska vara två modeller och ett gemensamt tema.

Själv har hon valt fåglar, falken och flamingon som kontrasterar varandra bra. Håret har i falkens fall bland annat formats till fjädrar som står rakt upp. Just den biten gjordes med löshår men det är imponerande att det överhuvudtaget går att genomföra. Det är modellerna Uma Haraldsdottir och Maja Halldin som har blivit förvandlade.

Hur förberedde du dig?

– Det har varit mycket hårpyssel. För att få till fjädrarna har jag exempelvis använt symaskin. Det är också viktigt att tänka på helheten även i smink och kläder.

Kroppsmålningen på Majas arm och hand, flamingons hals och huvud, hjälpte tatueraren Fredrik Arnell till med. De färdiga modellerna fotograferades av fotograf Satu Knape. Bilderna sänds in som bidrag till tävlingen.

Hur känns det nu?

– Det har varit roligt genom hela resan, man har ju ingen aning om vad man får för reaktioner, säger hon. Det är min första tävling. Bara att ha blivit nominerad känns som en vinst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!