Ovanliga kooperativet firar 30 år

Personalkooperativ blir allt ovanligare inom förskolevärlden. Men i Johannelund finns ett av få som finns kvar i Linköping – och de har precis fyllt 30.

För att fira 30 år visades barnteater med musikinslag av Sofia Roth Arvidsson och Stefan Apelqvist.

För att fira 30 år visades barnteater med musikinslag av Sofia Roth Arvidsson och Stefan Apelqvist.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-11-12 05:00

Förra veckan var det kalas för den lilla förskolan intill Johannelunds centrum. Det firades med buller och bång, teater och sång. Självklart bjöds det även på tårta. 

undefined
För att fira 30 år visades barnteater med musikinslag av Sofia Roth Arvidsson och Stefan Apelqvist.

Personalkooperativ innebär att personalen själva äger sin förskola och sitter i en styrelse. Där är de själva med och beslutar om budget och annat som rör verksamheten. Även om det är en privat förskola med personalen som styr följer de samma läroplan, skollagar och andra krav, precis som alla andra förskolor.

– Det är mer frihet inom ramarna, säger Hilde Styrenius, rektor för förskolan Trähästen.

undefined
"Jag drivs av att skapa en förskola som är trygg, lärorik och rolig för alla barn och personal", säger rektor Hilde Styrenius.

Personalen som sitter i styrelsen måste ha ett engagemang som sträcker sig över arbetspassen. Rebecca Cocozza är en av dem.

– Många kanske skräms av tanken att det är mycket att göra. Det blir ju en del helg- och kvällsjobb om man sitter med i styrelsen. Men möjligheten att kunna påverka förskolan gör allt jobb värt det, säger hon. 

undefined
Rebecca Cocozza sitter med i styrelsen och trivs med närheten till beslut.

De som en gång anställts hos ett personalkooperativ blir ofta kvar, iallafall hos Trähästen, säger rektor Hilde Styrenius.

– Vår personal trivs, det är väl därför vi har kvar en del av dem som var med och startade förskolan år 1992. 

En utmaning för alla förskolor är de stora barngrupperna. Trähästen har däremot lyckats hålla ner barnantalet, vilket personalen uppskattar. Vid små barngrupper är det lättare att hålla koll på barnen och dess individuella utveckling, tycker Hilde Styrenius.

– Idag finns det en läroplan och nära ledarskap med barn och personal. Det finns många medvetna pedagoger, i det planerade men även i det spontana och vardagliga. När jag själv jobbbade som förskolepedagog var den strukturen inte lika central, säger Hilde Styrenius. 

undefined
"Vi har ett guldkorn" säger Nina Holmberg och Rebecca Cocozza om den lilla förskolan i Johannelund.

För att möta de stora barngrupperna byggs det nuförtiden stora förskolor med många avdelningar. Men att arbeta på eller att ha sitt barn på en stor förskola är inte något som passar för alla, menar Åsa Trangius som jobbat till och från på Trähästen sedan starten.

– Jag var med och startade upp en stor förskola en gång men det blev alldeles för opersonligt för mig, säger hon. 

undefined
Åsa Trangius har jobbat på andra typer av förskolor, men kom snart tillbaka till den personalkooperativa verksamheten. "Det är inte bara en förskola för mig" säger hon.

Rebecca Cocozza anser att alla inblandade på mindre förskolor känner sig tryggare, eftersom förskolepedagogerna känner igen familjerna och tvärtom. 

Finns det några fördelar med stora förskolor?

– Ur ett barns perspektiv ser jag inga fördelar med stora förskolor. Små förskolor skapar trygghet både för oss och för familjerna. Den enda fördelen vore väl att de har fler avdelningar och därför mer resurser för samarbete, säger Rebecca Cocozza. 

undefined
Förskolans kock Vanja Ribar förbereder dagens lunch.

Vissa personalkooperativ har valt att gå över till aktiebolag.

– Jag tror att det är väldigt svårt att starta ett personalkooperativ idag, säger Hilde Styrenius. 

Enligt henne behövs det en tydligare politisk ståndpunkt när det gäller förskolan och barngruppernas storlek. Ytterligare resurser hade förenklat arbetet med att möta alla barns behov.

– Det är viktigt att politiker satsar på förskolan, det är en betydande del av utbildningen. Har man en trygg grund betyder det mycket för barnets utveckling senare i livet, säger rektor Hilde Styrenius.

Förskolor i Sverige

Det finns både kommunala och fristående förskolor. Fristående förskolor kan till exempel drivas av ett aktiebolag, ett trossamfund, en stiftelse eller en ekonomisk förening i form av kooperativ.

Kommunerna ansvarar för att det finns förskolor och för att barn erbjuds plats. Kommunerna godkänner fristående förskolor. För fristående förskolor gäller huvudsakligen samma regler som för kommunala förskolor. Det är kommunen som har tillsynsansvar över de fristående förskolorna.

Källa: skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!