Parken utanför Länsmuseet i Linköping är mer känd som Raoul Wallenbergs plats. Den fungerar som ett minnesmärke över den svenska diplomaten som räddade livet på tiotusentals judar undan Förintelsen i samband med andra världskriget.
Under de senaste åren har platsen varit föremål för heta diskussioner inom lokalpolitiken. En strid om Raoul Wallenbergs plats seglade upp under hösten 2012 och våren 2013, då kommunen ville genomföra en total omvandling av parken och även ta bort bassängen som hör till skulpturen. Många Linköpingsbor protesterade och planerna skrotades därefter helt och hållet.
Vissa håller dock fortfarande med om att platsen behöver ett ansiktslyft. En av dem är Gunilla Zachrisson Hosten som bor i närheten i Vasastaden. I juli skickade hon in ett medborgarförslag till kommunen där hon efterfrågade en upprustning av platsen.
– Jag tycker att den har varit eftersatt väldigt länge. Det är jättefint runtomkring men där är det bara en öppen yta, säger hon.
Gunilla Zachrisson Hosten tror att platsen rent geografiskt har potential att bli en naturlig mötesplats i Linköping.
– Jag ser aldrig några familjer eller barn sitta i parken. Det ser ut som en öststatspark. Om man planterade fler träd och buskar och anlade en fontän med lite liv i, så hade fler hittat dit. Både turister och museibesökare!
Nu avslöjar kommunalrådet Elias Aguirre (S), som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, att det redan finns planer på att fräscha upp platsen.
– Tyvärr tog det stopp för ett par år sedan. Då kom det upp många synpunkter om platsens historiska betydelse för Linköping. I det nya förslag som ska presenteras för politikerna under senhösten har vi ambitionen att ta tillvara på de synpunkterna.
Målet är att Raoul Wallenbergs plats ska få en mer parkliknande miljö, menar Elias Aguirre.
– Det ska finnas nya bänkar och bra platser att sitta på, nya planteringar och nya träd. Våra intentioner är till stora delar liknande som det i förslaget, även om jag har svårt att se att fontänen och statyn (Människans och hennes genius, red. anm.) förändras. Vi vill göra det till en gästvänlig och vacker plats.
Om politikerna till hösten godkänner förslaget, kan upprustningarna stå färdiga redan under 2017.
– Vi vill locka fler barnfamiljer och det ska bli naturligt för alla Linköpingsbor att slå sig ner där. Får vi till förändringarna kan vi sträcka ut innerstadskänslan ännu mer, förklarar Elias Aguirre (S).