Leos Lekland ansöker om rekonstruktion – skulder sen pandemin

Leos Lekland ansöker om rekonstruktion. Bolaget har trots nya besöksrekord och miljardomsättning stora skulder sedan pandemin. "Vi har haft en tuff ryggsäck att bära", säger Joakim Gunler, vd för Leos Lekland.

Leos Lekland ansöker om rekonstruktion. VD Joakim Gunler berättar att bolaget burit på stora skulder sedan pandemin.

Leos Lekland ansöker om rekonstruktion. VD Joakim Gunler berättar att bolaget burit på stora skulder sedan pandemin.

Foto: Montage

Linköping2024-06-17 11:28

Nyheten i korthet

  • Leo's Lekland ansöker om rekonstruktion på grund av stora skulder som uppstått under pandemin, trots besöksrekord och miljardomsättning.
  • Rekonstruktionen gäller enbart bolagets svenska verksamheter, som drabbats extra hårt av pandemin, energikrisen och inflationen.
  • Trots bolagets ekonomiska problem kommer ingen av leklandets anläggningar att stängas och det ska inte märkas av för besökarna, försäkrar VD Joakim Gunler.

Bolaget som grundades i Luleå 2006 har sedan dess expanderat med raketfart. Nu har man totalt 67 anläggningar i fem länder, varav 27 i Sverige och en i Linköping. Rekonstruktionen gäller enbart Leos Lekland i Sverige, där man påverkats extra hårt av pandemin, energikrisen och inflationen.

– Vi startade 2006 och hade 15 fantastiska år med en hög lönsamhet och bra tillväxt. Sen i mars 2020 kom pandemin och det slog helt undan fötterna på oss. Vi fick stänga i stort sett överallt i ett helt år. Den ryggsäcken vi fick där var jättetung, vi pratar många hundra miljoner i ökade skulder, säger Joakim Gunler till Norrbottens-Kuriren.

undefined
Joakim Gunler, grundare och vd för Leo's Lekland.

Gunler påpekar att verksamheten går väldigt bra, men att det inte är tillräckligt för att väga upp för den höga skuldsättningen och höga kostnader.

– När vi skulle öppna upp igen 2022 så kom energikrisen. Det blev jättedyrt att hålla igång anläggningarna och vi tjänade mindre än vad vi hade hoppats på. Under 2023 kom inflationen med enorma hyreshöjningar. Vi har haft som ett hattrick med grejer som påverkat bolaget extremt mycket.

Han vill dock poängtera att rekonstruktionen inte kommer att påverka de existerande anläggningarna eller märkas av för leklandets besökare.

– Allting kommer att vara igång som vanligt. Inga lekland kommer att stängas, alla anställningar kommer att vara som vanligt och allt kommer att flyta på. Sen kommer vi jobba väldigt hårt med det här och försöka få till de saker som gör att vi får bort den här ryggsäcken som vi har burit i fyra år.

Bolagets skulder uppgår i dagsläget till 213,7 miljoner kronor och en rekonstruktion beskrivs som oundviklig för att säkra bolagets långsiktiga överlevnad. Vd:n Joakim Gunler hoppas på en snabb process.

– Vi har satt tre till sex månader så vi har en förhoppning på att det ska kunna gå fort.

Gunler lyfter också att ökade biljettpriser eller inträdesavgifter inte är en väg som man vill gå.

– Den enorma kostnadsökning som vi har fått på oss kan vi inte lägga över på barnfamiljerna, det går inte. Då hade det kostat alldeles för mycket att komma till oss. Det är en svår matematik att få ihop. Vi vill öka antalet barn i rörelse och då sänker vi priserna litegrann, men kostnaderna ökar jättemycket.

Ansökan om rekonstruktion har lämnats in till tingsrätten i Luleå och Lars-Henrik Andersson på Cirio Advokatbyrå har föreslagits som rekonstruktör. 

Det är en rekonstruktion

Företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men som ändå kan överleva på sikt. Det är oftast näringsidkaren som ansöker om företagsrekonstruktion, och det är domstolen som beslutar. Under den begränsade tid som företagsrekonstruktionen pågår får företaget möjlighet ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

Källa: Sveriges domstolar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!