Lena Miranda firar tio år som vd för Linköping science park

I år firar Mjärdevi 40 år. Och Lena Miranda firar tio år som vd för Linköping science park (LSP), som tidigare var döpt efter just området Mjärdevi. I en intervju med Corren berättar hon om vad som gjort Linköping framgångsrikt, och om sina visioner för framtiden.

Linköping science parks vd Lena Miranda tar med oss till toppen av Mjärdevi center.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-12-14 18:00

Nyheten i korthet

  • Lena Miranda firar tio år som vd för Linköping Science Park (LSP), en organisation som stödjer den lokala techbranschen. Branschen omfattar 660 företag som sysselsätter nästan 14 000 personer.
  • Miranda beskriver LSP som en neutral arena för det lokala näringslivet. Hon vill utvidga parkens gränser för att inkludera fler områden i Linköping.
  • Trots att bygget av Ostlänken innebär att vissa företag behöver flytta, så ser Miranda positivt på projektet.

Möten om AI och försvar. Besök på business-mässan. Intervju med Corren. Kvällsträff med runt 90 kvinnor inom techbranschen.

Så kan en dag se ut för LSP:s vd Lena Miranda, som nu suttit på posten i tio år. Jobbet har förändrats märkbart under hennes tid vid rodret, menar hon.

– Både att verksamheten tar kliv framåt, men också att vi har blivit fler. Och i takt med att vi blir fler och andra kan ta över uppgifter så förändras också min roll. Så det är en spännande utveckling, och man får aldrig luta sig tillbaka och tänka att "nu kan man ta det lugnt".

År 2024 går mot sitt slut. Det har varit ett speciellt år för henne. Mjärdevi fyller 40 jordsnurr. Här har hon sitt kontor, även om LSP numera har breddats från det som en gång hette Mjärdevi science park, till att omfatta hela kommunen. Firandet har stundvis varit intensivt. Somliga har till och med ifrågasatt om det är rimligt att fira så mycket, säger hon. Själv är Lena Miranda av annan inställning.

– Går det att fira för mycket? Alltså, 40 år av innovation, det finns så otroligt många berättelser att berätta. Och det finns många lärdomar och insikter att göra från sin historia.

– Jag tycker att det har varit helt fantastiskt.

undefined
"Det är fantastiskt att vi har en sån branschbredd i Linköping, så att vi oavsett konjunktur står ganska stabilt", säger Lena Miranda.

Enligt Miranda finns all anledning att fira. Organisationen som hon chefar över har den lokala techbranschen som sin huvudsakliga målgrupp. I den ingår idag 660 företag som sysselsätter närmre 14 000 personer och har en omsättning på runt 39 miljarder kronor årligen, säger hon.

– En femtedel av alla sysselsatta i privat sektor i Linköping jobbar i techbranschen, och branschen står för 25 procent av omsättningen i det privata näringslivet.

Miranda beskriver själv LSP som en mötesplats där man skapar nya relationer, nätverk och där idéer kan mötas och leda till innovationer. Även om parken idag bidrar till att utveckla det lokala näringslivet, så är det kanske främst andra aktörer som lagt grunden för den teknologiska framgångssaga som Linköping kommit att bli.

– Att vi fick hit tekniska högskolan, sedermera Linköpings universitet – mycket tack vare Saab och Linköpings kommun – det har ju varit en stor förutsättning för att både Linköping och regionen har kunnat fortsätta utvecklas.

Varför behövs egentligen ett kommunalt bolag för att hjälpa företag i stan? Kan inte marknaden ta hand om det själv?

– En science park har också ett uppdrag att vara en oberoende och neutral arena. Ingen ska någonsin kunna ifrågasätta oss för att vi stöttar det ena eller andra företaget, utan vi ser till allas bästa. Och vi ska inte gå med någon vinst, vi har inga sådana krav.

Har ni ett ansvar för vilka företag som är här? Skulle online-casinon vara välkomna, exempelvis?

– Vi vill jobba med hållbar tillväxt, och i det är det inte bara den ekonomiska tillväxten som vi tar hänsyn till. Utan det är i allra högsta grad både sociala och miljömässiga aspekter.

undefined
"Samarbete är vårt uppdrag, och att säkerställa bra processer som genererar tillväxt, sysselsättning och skatteintäkter för Linköpings kommun", säger Lena Miranda om syftet med Linköping science park.

Jubileumsåret har också innehållit mörkare händelser. I januari i år sköts en man i 20-årsåldern i Mjärdevi, och dog senare av sina skador.

– Det är såklart fruktansvärt, och både sorgligt och obegripligt att det här sker i vårt samhället, säger Lena Miranda och fortsätter:

– Just den händelsen har vi inte riktigt kunnat koppla till Mjärdevi som plats. Däremot så märker ju vi också av, i och med att vi är den typ av stadsdel som verkar mellan klockan 7 och 17 – därefter är det inget liv i parken – att det ibland kan förekomma oönskat besök.

Kriminella som utnyttjar att det inte är nån här alltså?

– Ja. Och det gäller inte bara Mjärdevi utan det gäller såklart hela Linköping.

Hon tillägger:

– Säkerhetsaspekterna blir viktigare och viktigare för företag. Det handlar både om fysisk säkerhet, men också att säkerställa att det inte sker cyberintrång eller oönskade besök. Vi jobbar ju med kritisk teknikutveckling och vill såklart säkerställa att den inte hamnar i fel händer.

Mot bakgrund av det: ser du framför dig att det ska finnas bostäder här i framtiden, så att det är livat även efter klockan 17?

– Både ja och nej. I min vision ligger att vi ska rita om gränsen för science parken, så att den även innefattar Campus Valla, Vallastaden och Ebbepark. Jag tänker att det skulle gynna universitetet att ha 400-500 bolag på campus, och det skulle gynna oss att ha 20 000 studenter i science parken. Storleken har betydelse i vissa avseenden.

– Då skulle vi kanske också kunna börja jobba med att få in bostäder, kanske inte mitt i parken, men närmare parken, och få till ett bättre serviceutbud.

undefined
Lena Miranda är inte sen att annamma teknologiska framsteg. Hon har exempelvis ett chip i handen som hon kan använda för att låsa upp dörren till kontoret.

Bara en vecka före intervjun med Lena Miranda har bygget av Ostlänken invigts. Ett bygge som kommer att ha positiva effekter för Linköpings näringsliv, menar hon, trots att flera företag kommer att tvingas flytta för att ge plats åt den nya järnvägen.

– Det här kommer att skapa förutsättningar för fler etableringar, och mer tillväxt i det näringsliv som redan finns här.

– Att vi har den här höga andelen kunskapsintensivt näringsliv gör också att vi kanske inte har behov av de här största tomterna och stora fabriker. Utan det är väldigt mycket kontorsbyggnader- och utrymmen som vi behöver, och då går det att förtäta staden på ett annat sätt.

undefined
Lena Miranda har varit vd för Linköping science park sedan år 2014.

Ostlänken ska enligt planen vara klar år 2035. Var är LSP och Linköping då? Eller ännu längre fram, när Mjärdevi blivit ytterligare 40 år äldre? Linköping har genom åren kunnat skryta med flera teknologiska bedrifter, som att ha satt upp Sveriges första webbserver till exempel. Kan vi vänta oss mer sådant?

När Mjärdevi fyller 80 år, har företag från Linköping då varit med och satt en människa på mars eller utvecklat den första självtänkande roboten?

– Det är inte helt orimligt faktiskt! Det låter ju som science fiction, men det sker otroligt mycket spännande utveckling och forskning.

Lena Miranda har även sett sig om i världen. Men när det kommer till just innovation så är devisen "borta bra, men hemma bäst" passande.

– När jag har haft förmån att resa och besöka andra länder, så är det sällan teknikutvecklingen som jag imponeras av. Den imponeras jag i mycket högre utsträckning av när jag åker runt i Östergötland.

Och med viss stolthet i rösten tillägger hon:

– Jag menar, hur många städer i vår storlek har kunnat utveckla ett jaktplan som Gripen?

undefined
Lena Miranda imponeras av den innovationsförmåga som finns i Linköping och Östergötland. "Vi är verkligen en framstående teknikregion", säger hon.
Linköping science park

"Linköping Science Park erbjuder utvecklingsprogram, nätverk och mötesplatser för innovationer, forskning, företag och talanger. Hållbarhet och samhällets utveckling är viktiga teman när bolag med stor tillväxtpotential utvecklas.

Linköping Science Park är hem för ledande teknikföretag som Sectra, IFS och Ericsson, men också banbrytande startups som Termisk Systemteknik och XMReality. Det är en plats där företag inspirerar varandra och bryter ny mark i nära samarbete med universitet och forskning – alltid med målet att skapa nya, banbrytande lösningar för det moderna samhället."

Källa: Linköpings kommuns hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!