Lejonflocken växer sig större i Linköping

En, men ett lejon brukar det heta. Linköpings kommun vill ha mer än så och låter via Mahrs cementgjuteri tillverka 15 stycken i betong. De ska användas som trafikavstängare och utsmyckning.

Foto:

Linköping2015-10-27 11:30

Mahrs cementgjuteri i Hackefors har funnits länge. Sedan 1945. I Hackefors har företaget funnits sedan 1994. I dag tillverkas mestadels specialartiklar. Småtrappor och specialgrejer till husgrunder. Resten av verksamheten är försäljningsartiklar av andra producenter, trädgårds- och utsmyckningsplattor, murstenar, stenar av alla de slag, trädgårdsskulpturer och statyetter. Och nu Linköpingssymbolen lejon.

– Det är första året vi gör de här lejonen. Tidigare var det Anders Ljungstedts gymnasium som tillverkade dem och nu har vi tagit över deras gjutform, förklarar Örjan Malm, en av ägarna till cementgjuteriet.

Själva gjutformen ser ganska klumpig ut där den ligger upp-och-ner i gjuteriet. Som ett gammaldags badkar, ungefär.

För att göra ett lejon, sådana som redan finns i Linköping, bland annat vid Stångebrohallen, går det åt rejält med betong – 250 liter. Vilket borde betyda att ett färdigt lejon väger någonstans kring 800–850 kilo, räknar Örjan Malm och förklarar vidare:
– Vi fyller formen med betong och vibrerar ner den med en vibrator för att få bort all luft.
Till lucia ska beställningen om vara färdig och levererad.

För att användas till vad?

– För att stänga av trafik på ett både effektivt och snyggt sätt. Roligt att kunna göra det med en Linköpingssymbol, säger Jonas Nygren, trafikingenjör på Linköpings kommun.
En del betonglejon är tänkta att användas på Stora torget vid Musikhjälpen 13–19 december, andra för att användas vid behov. Lejonflocken i Linköping växer. Hur det blir med cementsuggorna ska vi låta vara osagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om