Kriminologen Leif GW Persson är väl bekant med fallet Sargonia Dankha. Vi når honom med nyheten om att mördaren dömts i Italien.
– Det är alldeles utmärkt att han hamnar i finkan. Det är ju han som gjort det där. Men det var tråkigt att han fick så lång respit, en respit på nästan 30 år. Det bästa är ju om man åtgärdar saker i nära anslutning till brottet. Men man får ta det man får.
Sargonia Dankha försvann från Linköping den 13 november 1995. Krögaren Salvatore Aldobrandi, som hon tidigare haft en relation med, misstänktes tidigt för mordet och häktades i Sverige hösten 1995. Åklagaren bedömde att det inte fanns tillräcklig bevisning och han släpptes från häktet i januari 1996.
Aldobrandi återvände då till sitt ursprungliga hemland Italien. I juni 2023 greps Aldobrandi i Italen efter att en italiensk åklagare tagit upp fallet, utifrån den svenska polisutredningen från 1995. I utredningen finns blodspår från Sargonia på Aldobrandis jacka, på en vägg i hans hem och i en bil han lånat. Dessutom har en bekant vittnat om att han erkänt mordet.
Den 15 december 2024 dömdes han i italiensk domstol till livstids fängelse på mordet på Sargonia.
Varför kunde inte svenska rättssystemet döma honom?
– Ja, det är en bra fråga. En förklaring är nog att han stack iväg innan man hann börja titta ordentligt på honom. Man hittade ju spår av hennes kropp i bakluckan på den där bilen som han förfogade över och så vidare. Italienska domstolar kanske är lite friare än vi är, jag vet inte. Han hann inte bli åtalad här och så stack han iväg. På den vägen är det ju, säger Leif GW Persson.
Hade han kunnat dömas för ett sånt här fall i Sverige i dag?
– Nej, det tror jag inte. Det här är ju inget fall som man åtgärdat med någon typ av metodförändring eller ändrat förhållningssätt. Det kan inte uteslutas att det skulle sluta på samma sätt som det gjorde den gången även om det inträffat idag.
Är det inte märkligt att det ska krävas en rättsprocess i Italien?
– Jo, men de har säkert haft samverkan med svensk polis. Det räckte tydligen i Italien, men inte här hemma.