Bemanningen under jul- och nyårshelgen var låg på heltidsstationerna i Linköping. Anledningen var ett stort covid-utbrott bland personalen. Flera personer är kritiska till hur ledningen har skött situationen.
4 januari blev den låga bemanningen extra kännbar. En man brann då inne utanför Linghem. Första styrkan var för liten för att kunna påbörja en säker rökdykning. När förstärkning kom var villan redan övertänd.
Branden ska nu utredas internt.
Det måste ha varit en svår situation för brandmännen på plats.
– Jag har stor respekt för det arbete som gjorts, säger Jonas Holmgren, operativ chef.
RTÖG underskred alltså inte gränsen för det minimum antal brandmän som ska vara i tjänst, även om personalen på station Kallerstad var för liten för att enligt reglerna påbörja rökdykning utan förstärkning.
Har ni fullföljt ert uppdrag till kommuninvånarna? Fick de äldre paret den hjälp de har rätt till?
– Jag kan konstatera att bemanningen på våra 16 räddningstationer varierar i antal. Vi har lägen där vi inte kan utföra alla arbetsuppgifter direkt. Vi kommer att utvärdera om och hur bemanningen har påverkat den hjälp som människor de facto fått, givet den aktuell händelsen och brandens omfattning vid vår framkomst, säger Jonas Holmgren.
Skyddsombudet Mathias Lagerman efterfrågade tydligare prioriteringar för personalen, när de är så få.
– Hade vi haft tid hade vi utbildat kring hur man ska arbeta när man är få. Det är en brist, men tiden fanns helt enkelt inte. Det var en akut situation, säger kanslichef Mikael Skoog.
Han står fast vid att beslutet att inte ta in övertidspersonal, i syfte att minska smittspridningen, var nödvändigt.
– Om smittspridningen hade eskalerat hade vi riskerat att behöva stänga några stationer helt.
I en tidigare artikel sade Mikael Skoog att det inte fanns någon anledning till oro för allmänheten. Flera personer har reagerat på uttalandet, och menat att det inte var en sanningsenlig bild av läget.
Varför gick du ut och sa så?
– Jag sa att vi alltid kommer, även om det kan ta lite längre tid när bemanningen är lägre. Det står jag fast vid.
Efter händelsen i Linghem har berörd personal fått erbjudande om kamratstöd. Enligt skyddsombudet har personalen blivit lovad att inte vara färre än fyra brandmän och ett befäl på heltidsstationerna.
Smittoläget är nu bättre på arbetsplatsen.
– Vår bemanning är återigen normal. Vi har inte längre någon operativ påverkan, säger Jonas Holmgren.