LED-lampor kan påverka djurlivet

I Linköping, och över hela världen, byter man gatubelysning mot mera energisnåla LED-lampor. Men forskare på VTI manar till försiktighet, vi vet väldigt lite om hur det nya ljuset påverkar människor och djur.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-01-27 22:06

I Linköping ska 6 000 lampor vid gång- och cykelvägar bytas ut mot LED-belysning. Den främsta orsaken är att LED-lampor är mer energisnåla. Kommunen räknar med att kunna spara tre miljoner kronor om året på lampbytet.

Samma sak sker över hela världen. LED-belysningen sparar pengar och har många andra fördelar, ljuset anses öka trafiksäkerheten och det är också möjligt att dimma det.

Men samtidigt finns en stark kritik mot LED-lamporna. Miljöorganisationer och ekologer hävdar att LED-ljuset med sitt breda våglängdsspektrum och toppar i blått ljus kan ha stora negativa effekter på människor och djur.

– De LED-lampor som används mest i dag har ett ljus som påminner mycket om dagsljus. Vi vet att sådant ljus påverkar människors sömnrytm, men vi vet inte hur stora effekterna är. Till exempel vet vi inte om invånarnas sömnrytm påverkas ifall om hela städer byter till LED-ljus, säger Annika Jägerbrand, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

De ekologiska effekterna av LED-ljuset innebär framför allt en påverkan på nattaktiva djur. Forskningen om hur de påverkas är dock mycket ofullständig.

– Men vi vet att till exempel fladdermöss påverkas av LED-belysning. Man har visat att fladdermöss undviker LED-ljuset och därför tvingas flyga längre sträckor än om det vore mörkt. Det kräver mer energi och påverkar deras möjlighet att överleva, berättar Annika Jägerbrand.

Fenomenet som kallas "himlaglim" kan också ge en omfattande ekologisk påverkan. Det är ljusföroreningar från städerna som kan förändra de nattaktiva djurens livsvillkor långt från tätorternas ljuskällor. LED-ljusets våglängder gör att ljuset sprider sig mera än vid traditionell gul belysning, och därför förutspås ljusföroreningarna öka med cirka 30 procent vid byte till LED-lampor. .

– När man inför en mer energisnål gatubelysning är det inte ovanligt att man samtidigt passar på att öka antalet lampor. Men då bidrar man till att öka ljusföroreningarna, säger Annika Jägerbrand.

Hon har utvecklat grunden till ett verktyg som kommuner och privata markägare ska kunna använda när de ska välja LED-belysning utomhus.

– Men det jag framför allt pekar på är att det inte finns tillräcklig forskning inom det här området, och därför bör man försöka begränsa miljö- och hälsoeffekter från den nya belysningen så långt som möjligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om