Leanlink ensam utförare av hemsjukvård - de privata vårdbolagen drar sig ur

Nu har det sista av de stora privata vårdbolagen sagt nej till att medverka i hemsjukvårdsreformen som ska genomföras i mitten av januari nästa år.

Foto:

Linköping2013-08-30 07:32

I början av sommaren stod det klart att de privata vårdbolagen Attendo och Aleris tackade nej till att ingå i reformen och nu har alltså den tredje stora aktören, Carema-Humana dragit sig ur. Beskedet som kom sent i måndags eftermiddag innebär att det nu blir den kommunala utföraren Leanlink som med kort varsel får överta också den del som Carema-Humana skulle utfört.

Leanlink fick tidigare överta Aleris och Attendos del.

Därmed är det i princip Leanlink som har ansvaret för all hemsjukvård i Linköping, med undantag för den som rör den psykiatriska vården. Där delas ansvaret mellan Leanlink och vårdföretaget Vis Vitalis Omsorg AB.

Att orsaken till att Carema/Humana drar sig ur skulle vara att företaget inte kan se en tillräcklig vinst i verksamheten tror inte omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP).

Hon tror istället att det har att göra med att Carema under försommaren sålde sin hemtjänstverksamhet till ett annat privat vårdbolag, Humana.

Men kan en privat utförare bara backa ur hur som helst?

– Ja, vi kan inte tvinga en utförare och det skulle inte heller bli en bra lösning. Det är också kommunen som har det yttersta ansvaret så det är inget konstigt i detta, säger hon.

Humanas kommunikationsdirektör Helena Pharmanson säger att frågan inte är aktuell för företaget att kommentera eftersom det fortfarande är oklart när övertagandet mellan de båda vårdbolagen sker.

Under sommaren har arbete pågått med rekrytering och erbjudande till personal att gå över från landstinget till anställning i Carema eller Leanlink. Men nu ska istället den personal som erbjudits övergång till Carema/Humana erbjudas en ny övergång till Leanlink, enligt reformens projektledare, Anita Göth.

Enligt Leanlinks stf direktör Anita Silfver, har det arbetet redan påbörjats tillsammans med arbetet att omförhandla avtalet.

Mellan tummen och pekfingret behöver Leanlink ytterligare ett tjugotal personer, företrädesvis sjuksköterskor och chefer.

Men Anita Silfver är positiv till det utökade ansvaret.

– Det ska bli roligt men det blir en intensiv höst, säger hon.

Miljöpartiet är det parti som reagerat på den vändning som reformarbetet tagit. Inför kommunstyrelsens planeringsutskott kräver de ett förslag på hur hemsjukvårdsreformen ska hanteras.

Det behövs en långsiktig och hållbar modell, kräver språkröret Nils Hillerbrand (MP).

Den modell som genomförs i januari 2014 ska också utvärderas under samma år, vilket innebär att hemsjukvården i kommunens regi kan se helt annorlunda ut efter 2015.

– Det krävs en mera långsiktig lösning än så, säger han.

Östergötland är sent ute – nästan sist i landet – med förändringen av hemsjukvården. Vid årsskiftet sker skatteväxlingen som innebär att Linköpingsborna får en kommunal skattehöjning med 25 öre. I gengäld sjunker landstingsskatten lika mycket.

Tanken med reformen är att samordna äldrevård med hemsjukvård och att den entreprenör som ansvarar för äldreomsorgen också ska erbjuda hemsjukvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om