Lättare att välja svenskt

Konsumenterna har länge efterlyst bättre märkning av maten. Nu kommer den. Svenskt kött ersätts med ett nytt märke, Kött från Sverige.

Positiv. "Det känns fantastiskt bra att vi kan hjälpa kunden att göra klimatsmarta val", säger Peter Borring, LRF-ordförande i Östergötland.

Positiv. "Det känns fantastiskt bra att vi kan hjälpa kunden att göra klimatsmarta val", säger Peter Borring, LRF-ordförande i Östergötland.

Foto: Anders Törnström

LINKÖPING2016-01-21 15:00

Den nya märkningen, en symbol i gult och blått, är frivillig och lanseras som ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerad mat. Symbolen kan användas på alla typer av livsmedel. För kött och charkuterier används märkningen Kött från Sverige, på övriga livsmedel endast Från Sverige.

De första märkta produkterna ska finnas i butik i mitten av april och först ut är mjölkpaketen. Initiativet kommer från Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och LRF som gemensamt bildat bolaget Svenskmärkning AB, som äger och förvaltar märket.

Peter Borring, LRF-ordförande i Östergötland, är glad i dag när märkningen lanseras.

– Jättepositivt. Med en standardiserad märkning hjälper vi kunden att göra ett klimatsmartare val som gynnar jobb i Sverige, miljön och en bättre djurhållning, säger Peter Borring

– Det kan låta som säljfloskler, men vi kan faktiskt stå för dessa ord i all svensk mat, om man genomsnittligt jämför svensk och importerad mat.

Vad är skillnaden mot den gamla märkningen?

– Den gamla avser bara kött och anger inte var de övriga ingående ingredienserna kommer ifrån. Detta är ju särskilt intressant när det gäller sammansatta produkter, som exempelvis kan innehålla 100 procent mjölkpulver från Nya Zeeland.

Nämn exempel på sammansatta varor.

– Smörgåspålägg, isterband, ädelost, mjukost, flingor och müsli, exempelvis.

Kriterierna för att få använda märkningen Från Sverige är följande:

• Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

• Odlingen ska ha skett i Sverige.

• All förädling och packning ska ske i Sverige.

• I sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 procent av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte).

• Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 procent svenskt, även som ingrediens i en produkt.

Ursprungsmärkningen Från Sverige är frivillig och kan sättas på alla typer av livsmedel som uppfyller kriterierna. Årsskiften 2016-2017 ska den gamla märkningen Svenskt kött vara utfasad. Vd för Svenskmärkning AB är Maria forshuvud.

Hur ska livsmedelsföretagen gå till väga då de vill ha den nya märkningen?

– Hemsidan frånsverige.se blir märkets kommunikationsplattform för all kunskap och inspiration vi vill förmedla, säger Maria Forshufvud. Den kommer att finnas på plats i mitten av februari. Då kan också livsmedelsföretagen ansöka om att få märka sina produkter.

Varför har ni inte krav på 100 procent svenskt i en sammansatt produkt?

– Vi vill göra det möjligt att märka livsmedel som är sammansatta, och som har en hög andel svenska råvaror, men också använder importerade ingredienser, som exempelvis russin, mango och ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om