Utanför Katedralskolan möter vi Emilia Östholm, elevkårens vice ordförande och Lukas Zeiler, pr-ansvarig. De två bor centralt i Linköping till skillnad mot Lea Ljungqvist, ordförande, som pratade vi pratade med i telefon, eftersom hon bor i Rimforsa. Den här veckan gäller fortfarande distansundervisningen, men från och med nästa vecka kommer årskurserna att turas om att ha undervisning i skolan.
De tre är odelat positiva till beslutet och de har också pratat med andra gymnasieelever. Deras gemensamma uppfattning är att de allra flesta är trötta på distansundervisningen och vill tillbaka till skolan.
– I början var distansundervisningen något nytt. Men nu är många väldigt trötta och motivationen är borta. För vissa ämnen spelar det kanske inte så stor roll om man läser på distans eller på plats, men det är ändå annorlunda när man är i skolan. Man kan alltid prata med lärare eller klasskompisar om man behöver hjälp, säger Lea Ljungqvist.
Det pratas mycket om att ungdomarna längtar till skolan mest för att de saknar sina kompisar. Lea, Emilia och Lukas håller med om att de allra flesta saknar det sociala mest, men det finns också andra minst lika viktiga anledningar. Eleverna är kritiska till att det tog lång tid för att fatta ett beslut så viktigt för deras liv.
– Vi är samhällets framtid och vi måste få utbildning. Det gynnar hela samhället. Men det sista året har vår utbildning varit sämre än tidigare. Våra lärare kämpar så gott de kan, men många prov har varit inställda vilket har lett till minskad motivation och i sin tur sämre betyg och sämre resultat. När man läser på distans saknar man också interaktion med sin klass och sina lärare, säger Lukas Zeiler.
Upplägget att varje årskurs ska få vara i skolan var tredje vecka ser elevkåren som en bra tillfällig lösning.
– Man ser fram emot den tredje veckan och kan stå ut med de två andra, säger Zeiler.
Är ni oroliga för att bli smittade i skolan?
– Vi är mer oroliga för att vi kan smitta någon annan än att vi kan bli smittade. Vi vet att även unga kan bli sjuka, men symptomen blir inte lika allvarliga som för äldre. Klasser kommer inte att blandas utan bara elever från en klass får en gemensam undervisning. Redan nu sitter vi hemma med våra klasskompisar och pluggar tillsammans. Vår utbildning är viktig och vi måste kunna gå i skolan, säger Emilia Östholm.