Lätt att gå vilse i biståndslabyrinten

En månad med fokus på bistånd, fattigdom och flykt. Globala Linköping har sällan varit mer aktuellt än denna höst.

I Jordanien. Med hjälp av avancerade VR-glasögon tar sig borgmästare Helena Balthammar till flyktinglägret Zaatari.

I Jordanien. Med hjälp av avancerade VR-glasögon tar sig borgmästare Helena Balthammar till flyktinglägret Zaatari.

Foto: Pia Molin

Linköping2015-11-18 10:11

– Det är precis det här det handlar om. Vart tar biståndet vägen? Även om man har karta kan man gå vilse, säger Ulf Frödin.

Han står framför en av sina många teckningar och påpekar hur förra regeringen använde biståndspengar till ministerlön och hur den nuvarande tar från biståndet till flyktingmottagningen. Teckningen visar en snårig labyrint, och den utställning han gjort tillsammans med biståndsorganisationen Diakonia heter just "Labyrinten" och visas på stadsbiblioteket i Linköping i tolv dagar.

Ulf Frödin är välkänd för sina satiriskt politiskt kommenterande teckningar, främst i Dagens Nyheter, men har också publicerats i Diakonias tidning i tio år, och visar runt bland bilderna och de fyndiga samtidskommentarerna. "Mänskliga rättigheter ingår inte i exportavtalet", står det på en bild, och Ulf Frödin myser lite när han inser att han är i Saabs huvudstad.

– Utställningen har hamnat på rätt ställe. Det är precis vad bilden handlar om, säger han.

"Labyrinten" ingår i Globala Linköping, där Linköpings kommun för tredje året sätter luppen på globala frågor under några novemberveckor, i samarbete med Sida, Svenska kyrkan och föreningar som Diakonia och Bilda. Arrangemanget har redan smygstartat, men på tisdagen satte det fart på allvar och under resten av veckan ordnas en rad aktiviteter över hela kommunen, inte minst för barn. På lördag är det en Global dag på stadsbiblioteket.

Sida hoppas bland annat på att få upp ögonen för hur mycket biståndet behövs i världens flyktingläger.

– Det finns inte tillräckligt med pengar. FN har täckning för 50-60 procent av sina humanitära appeller, säger Inga-Lill Hagberg.

På lördag kan den som vill komma till biblioteket, ta på sig virtual reality-glasögon och låta sig själv hamna mitt i det jordanska flyktinglägret Zaatari tillsammans med den tolvåriga syriska flickan Sidra.

– 80 000 personer samlas på ett ställe som bara för några år sedan var en tom ökenplätt, säger Inga-Lill Hagberg.

Mycket av fokuset under Globala Linköping ligger på klimatets roll i krig, flykt och fattigdom.

– Två år innan konflikten dog 90 procent av boskapsdjuren i Syrien på grund av torka. Det satte folk i vandring och då blir det oro. Jag vill inte säga att konflikten bara beror på klimatförändringarna, men inte heller säga att torkan inte har spelat en roll. Vi försöker att berätta de lite krångligare historierna, säger Petter Jakobsson från Diakonia, som vill bredda biståndsdebatten.

– Tio gånger mer pengar än hela biståndet försvinner för att företag inte betalar skatt i landet. Sjuttio procent av världens fattiga är kvinnor, och då kanske man förstår att jämställdhet och fattigdom hör ihop, säger han.

Globala Linköping

Ett urval av arrangemang som ingår i Globala Linköping:

18 november

"Fokus ungdom!", där Linköpings kommun visar upp verksamheter som riktar sig till ungdomar. Skäggetorps centrum.

19 november

"Hållbart är lönsamt", seminarium med bl a Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Förenings- och företagsmässa. Skäggetorps centrum.

Panelsamtal om hatbrott, med Bilan Osman från Expo m fl. Skäggetorps bibliotek.

21 november

Global dag på stadsbiblioteket, med bland annat VR-filmen "8 minuter på flykt", föreläsningar om våld mot kvinnor, globala föreningar, gräsrotsprojekt i Kenya med mera.

Mer info finns på linkoping.se/globalalinkoping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!