Låt medeltiden överraska dig

Trodde du att medeltiden var grå, grym, smutsig och allmänt deprimerande? Gör ett besök i Linköpings slotts- och domkyrkomuseum så kommer du på andra tankar.

Slotts- och domkyrkomuséet och medeltidsutställning

Slotts- och domkyrkomuséet och medeltidsutställning

Foto: Ãke karlsson

Linköping2012-06-29 19:03

Slotts- och domkyrkomuseet är inhyst i en av slottsflyglarna och är ett ovanligt vackert museum, väl värt ett besök. I år anordnas en utställning som tar död på många av nutidens myter om medeltiden. Att medeltidssvenskarna var smutsiga och luktade illa, till exempel.

– Tvärtom faktiskt, det fanns badstugor på varenda gård och flera allmänna badhus här i Linköping. Det var först senare, framför allt på 1700-talet, som en strängare religion fick oss att se kroppen som något syndigt och det var då som vi började tvätta oss mindre. 1725 förbjöds till och med badstugorna, berättar Markus Lindberg, chef på museet.

Färggrann tid

Medeltiden brukar räknas ungefär från mitten av 1000-talet fram till 1521 då Gustav Vasa slängde ut den danske kungen.

Byggnader från den här tiden är ofta brungrå, vilket förmodligen har färgat vår syn på tiden. Ta exempelvis domkyrkan mittemot museet. Interiören är visserligen vacker, men går i brunmurriga nyanser.

På medeltiden var väggarna grällt målade i grönt, vitt och rött. Det fanns som mest 28 altare, som alla hade färggranna altartavlor och textilier.

– Det var mycket färg och prakt. Vi skulle nog rentav uppfatta det som kitschigt, säger Markus Lindberg.

Upprättelse

Andra myter som museet tar död på är att det medeltida rättsväsendet var grymt och att alla trodde att jorden var platt. Inte heller är det särskilt rättvisande när vi i dag slänger oss med uttryck som ”en rent medeltida kvinnosyn” – kvinnornas ställning var tvärtom relativt stark vid den här tiden. Och inte var maten särskilt salt. Och inte jobbade vi mer än nu – snarare mindre.

– Med den här utställningen ger vi medeltiden en viss upprättelse, helt enkelt, konstaterar Markus Lindberg.

Brunnsrummet öppnas

En nyhet för året är också en daglig, guidad visning. Då får man också tillfälle att titta in i brunnsrummet som annars är stängt för allmänheten. Vattnet i den tolv meter djupa brunnen från 1100-talet har nyligen testats och befunnits drickbart.

– Det smakar en aning kalk, men annars gott. Vi ska försöka hitta ett sätt att bjuda våra museigäster på det, säger museichefen Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!