Läs igen: Högstadiet stängs på Skäggetorpsskolan

Skäggetorpsskolan är så segregerad och eleverna har så låga resultat att situationen blivit ohållbar, enligt ledande skolpolitiker. Högstadiet stängs och eleverna fördelas på andra skolor.

Högstadiet på Skäggetorpsskolan läggs ned. Det meddelade Erik Östman (M), barn- och ungdomsnämndens ordförande, under en presskonferens på tisdagen.

Högstadiet på Skäggetorpsskolan läggs ned. Det meddelade Erik Östman (M), barn- och ungdomsnämndens ordförande, under en presskonferens på tisdagen.

Foto: Jenny Eriksen, Johan Rödin

Linköping2020-10-04 18:00

Det är förslaget till beslut som alliansen, genom barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M), presenterade för personal och fackliga företrädare på tisdagen.

– Så här kan det inte fortsätta. Varje år förlorar vi två tredjedelar av eleverna som går ut från Skäggetorpsskolan till i många fall ett långvarigt utanförskap, sa Erik Östman under en presskonferens på tisdagen.

undefined
Erik Östman (M).

Förslaget att stänga Skäggetorpsskolans högstadium tas upp för beslut när nämnden sammanträder i juni.

Tre procent av eleverna på Skäggetorpsskolan har svenska som modersmål. På skolan talas 27 olika språk. Hälften av eleverna har kommit till Sverige efter 2015. Hälften har också föräldrar som saknar gymnasieutbildning.

Dessa förutsättningar visar sig i elevernas prestationer: Den senaste mätningen visar att 36 procent av niorna gick ut med betyg som gjorde dem behöriga att gå vidare till gymnasiet.

– Jag vill trycka hårt på att ingen skugga faller över hur skolan skötts eller hur personalen arbetat. De har jobbat hårt och engagerat. Men de har haft ett omöjligt uppdrag. Vi ser i dagsläget ingenting som kan ändra den utvecklingen, säger Erik Östman.

Enligt den styrande alliansens förslag ska blivande åttor och nior gå ett år till på Skäggetorpsskolan, liksom de nya sjuorna som nyligen fått sina antagningsbesked. Högstadiet stannar på skolan under läsåret 2020-2021. I augusti 2021 ska högstadiet vara avvecklat. De elever som läsåret 2021-2022 ska gå i åttan och nian placeras ut på andra skolor.

– Vi siktar på maximal spridning av eleverna över kommunen. Alla skolor kommer att få ta emot, säger Erik Östman.

Undantagen är Ånestadskolan, Tornhagen och Elsa Brändström, som redan har hög andel elever med utländsk bakgrund.

De sexor som våren 2021 ska göra sina ansökningar till årskurs sju, kommer inte att kunna välja Skäggetorpsskolan. De får göra ett ”vanligt” skolval där de väljer mellan alla andra högstadieskolor i kommunen.

Det är redan trångt på Linköpings grundskolor. Cirka 70 procent av eleverna som söker skola till årskurs sju kommer in på sitt förstahandsval. När eleverna från Skäggetorpsskolan placeras ut på andra skolor har de inte förtur till några särskilda skolor. Enligt alliansens förslag ska cirka 200 skolplatser ordnas fram genom att Ekholmsskolan och Ånestadskolan, som idag har högt söktryck, förstoras med paviljonger som rymmer cirka 200 elever. Det totala antalet platser på kommunens högstadieskolor används sedan för att fördela eleverna utifrån deras önskemål om skolor.

undefined
Nästa läsår blir det sista på högstadiet på Skäggetorpsskolan.

Utbildningsdirektör Anders Jolby och grundskolans avdelningschef Christel Horsak säger att elever som bor i Skäggetorp kan få lättare än idag att komma in på de skolor de önskar, när det inte längre finns något högstadium i närheten. Idag mäts de i den relativa närhetsprincipen mot den skola som ligger närmast.

De lokaler i Skäggetorpsskolan som blir lediga när högstadiet flyttas, ska rymma klasserna F-6.

Hela läsåret 2020-2021 kommer att ägnas åt förberedelser av flytten, enligt Erik Östman (M).

Hur blir skolgången för de elever som nu ska gå på en skola som är under avveckling?

– Det kommer att vara en vanlig skolgång. Och sedan får man byta skola. Det är inget roligt beslut, men jag tror att det är helt nödvändigt, säger Erik Östman (M).

Skäggetorpsskolan

3 procent av eleverna har svenska som modersmål på Skäggetorpsskolans högstadium.

27 olika modersmål är representerade. Somaliska och arabiska är de två största språken.

50 procent av elevernas föräldrar har ingen gymnasieutbildning.

49 procent av familjerna har försörjningsstöd.

49 procent av eleverna är nyanlända och har börjat i svensk skola efter 1 januari 2015.

44 procent av högstadieungdomarna i området går på Skäggetorpsskolan. Resten går på andra skolor i Linköping.

Fakta: Linköpings kommun

Karta: Skäggetorpsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!