Onsdagsintervju
– Våra system skulle göra skillnad i Sverige också, men inte lika mycket som för de som faktiskt inte har el. Våra kunder i Kenya och Mali går från att behöva gå till affären för att ladda mobilen till att ha ett eget elsystem som gör att de kan laga mat på ett hälsosamt sätt, utan ved och diesel, ladda mobilen, få belysning, starta en affär och börja tjäna pengar. Då kan de klättra från den lägsta nivån på energistegen och förbättra sitt liv. Det är min drivkraft.
Linnea Bergman lyser av beslutsamhet när hon säger det.
Det har bara gått några dagar sedan Solar Bora och Linnea uppmärksammades på Linköpings näringslivsgala som nominerad i kategorin Årets modigaste. Nu ses vi, fjärran från galaglamouren, i ett av konferensrummen på Lead, företagsinkubatorn på Mjärdevi. Här hyr Solar Bora rum för sin utveckling.
Solar Bora grundades 2016 av kvartetten Take Aanstoot, Jonas Nilsson (Liu Innovation), Per Kangru och Robert Sundqvist.
Sedan 2018 leds företaget av vd Linnea Bergman. Till sin hjälp har hon de anställda utvecklarna Gustav Palmqvist och Viktor Malmqvist, säljaren Edna Chebet i Kenya samt flera timanställda utvecklare.
– Grundarna går också in med tid i sitt engagemang, men ingen av dem har lämnat sina andra jobb, berättar Linnea.
Berätta om systemet ni utvecklar.
– Vi kopplar solceller till en laddare som laddar batterierna. Sen kopplas batterierna till en växelriktare som ger 230 volt växelström ut, vilket är samma som i ett vanligt vägguttag.
Hur föddes idén?
– En av grundarna, Take Aanstoot, har bott i Kenya och såg då att det finns jättemånga solcellsanläggningar där, men att de fungerar dåligt. En annan av grundarna, Robert Sundqvist, har varit mycket i Mali. Där har de inte kommit så långt, de har knappt några solcellsinstallationer alls. Så de såg behov av samma lösning och startade Solar Bora.
Hur kom du in i företaget?
– Jag var med i Liu Innovations sommarmatch och fick tips om att göra exjobbet här. Då hade grundarna sin idé, men inte så mycket mer. Jag och min klasskompis Mathilda Svensson gjorde en marknadsanalys som exjobb och kom fram till att det är en god idé och att det finns en bra marknad.
– Ursprungstanken var hemsystem som möjliggör matlagning med induktionsplatta. I min analys kom jag fram till att vi ska dit, men för att bygga förtroende så måste vi leverera större system till lättare kunder. Som skolor och sjukhus. Så vi börjar med det, sen rör vi oss tillbaka mot hemsystem.
Linnea Bergman kom från Dalarna till Linköping 2011 för att läsa civilingenjörsprogrammet energi och miljö på Liu.
När föddes tanken på att hjälpa afrikanska länder med elförsörjningen?
– När jag gick ABB industrigymnasium i Ludvika föddes tanken att jobba med hållbara industrisystem. Sen tog jag ett sabbatsår från studierna och reste till Tanzania 2013, på en typisk volontärsresa. Då insåg jag att mycket som är enkelt här i Sverige inte finns där. De har inte kompetensen eller möjligheten för det. Så om man flyttar teknik och kompetens dit så gör man jättestor skillnad. Den resan, och alla människor jag mötte då, formade mig mycket.
Vilka sorts verksamheter är era första kunder?
– I Mali var första kunden ett storkök. Skogsvårdsstyrelsen i Mali har ett utbildningscenter där de lagar mat för 160 personer varje dag. Då går det åt enorma mängder ved, vilket de tyckte rimmar illa för Skogsvårdsstyrelsen som jobbar för att bevara den lilla skog de har. Nu driver de tio induktionsplattor med vårt skåp. Kunden i Kenya är en flickskola med 1 200 elever. De driver skolan med vårt system. De har datorer, skrivare, belysning, ja allt som en skola behöver.
– Vi har valt att bygga systemet med hög effekt så det fungerar för att driva induktionsplattor. Att matlagning ofta sker med ved och träkol är ett jätteproblem. Det är fler som dör av luftföreningar i hemmen, som beror på vedeldning och fotogenlampor, än som dör av malaria och aids tillsammans. Det är det vi vill åt, det är ett jättehälsoproblem.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) orsakade luftföreningar i hemmen 3,8 miljoner dödsfall i världens låg- och mellaninkomstländer 2016.
Hur ser elförsörjningen ut i Mali och Kenya idag?
– Där vi arbetar har de ett elnät men det funkar väldigt dåligt, det kan lägga av flera gånger per dag. De kan aldrig räkna med den så många har en dieselgenerator också som de kopplar in när det behövs. Sen finns förstås områden där de inte har el alls.
Är det bara solen som behövs för ert system?
– Ja. Sen har det förstås en begränsad kapacitet på grund av batteriet. Det går inte att ta ut hur mycket som helst. Vi försöker dimensionera systemet utifrån den last kunden har.
Det är ju krig i Mali, hur märker ni av det?
– Det är i norra delen av landet. Där vi är, i södra delen runt huvudstaden Bamako, hör vi bara om oroligheterna. Visst är det mycket vapen i landet, men jag känner mig trygg som vit tjej.
Hur är det i Kenya?
– Väldigt lugnt. Kenya har kommit långt. Det är jättestor skillnad på de här två länderna. Kenya är välfungerande och alla pratar engelska så det är väldigt enkelt att arbeta där. Men även i Kenya är det stor skillnad på hur det ser ut i städerna Nairobi och Mombasa jämfört med landsbygden.
Hur då?
– I städerna är det mycket västerlänningar och många europeiska företagskontor. Ute på landsbygden är det en helt annan levnadsstandard med enklare lerhus med plåttak.
Om vi ses om två år, vad tror du har hänt då?
– Då har vi kommit en bra bit i Kenya och Mali. Fler sålda stora system, men också en del mindre system till familjer. Men jag tror inte vi har tagit så många fler länder, vi fokuserar fortfarande på de två. Förhoppningsvis tillverkar vi det mesta där nere också.
Ser du några begränsningar?
– Det är en jättemarknad. I subsahariska Afrika (42 länder och åtta önationer) är det 600 miljoner människor som inte har tillförlitlig el. Bara där går det att skala upp hur mycket som helst. Men vi kan inte vara överallt så vi börjar i Kenya och Mali. Innan vi har etablerat oss ordentligt där ska vi inte gå på fler länder.
Är ni flera aktörer med liknande verksamhet i Afrika?
– Inte exakt samma sak. Det finns många som gör mindre solcellssystem som ger mobilladdning och belysning.
Några dagar efter intervjun ska Linnea Bergman ner till Kenya för att uppgradera systemet.
– De är en referenskund för oss, den första i Kenya, så vi vill gärna att de har det bästa, så vi kan visa det för andra potentiella kunder.