Lars-Göran förlorade tusentals kronor på elavtalet

12 000 kronor. Så mycket mer fick villaägare med Bixia Framtid betala i september–april jämfört med ett rörligt elavtal. "Jag känner mig lurad", säger Lars-Göran Lindbeck i Ljungsbro.

Vännerna Jimmy Forsman och Lars-Göran Lindbeck gjorde olika när val när de tecknade elavtal. Jimmy har tjänat 12 000 kronor på sitt val sedan i september. Lars-Görans nya avtal rullade igång vid årsskiftet och har hittills blivit drygt 6 000 kronor dyrare än rörligt.

Vännerna Jimmy Forsman och Lars-Göran Lindbeck gjorde olika när val när de tecknade elavtal. Jimmy har tjänat 12 000 kronor på sitt val sedan i september. Lars-Görans nya avtal rullade igång vid årsskiftet och har hittills blivit drygt 6 000 kronor dyrare än rörligt.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-05-17 05:00

När elpriserna rusade i höjden för ett par år sedan förlorade elhandelsbolagen stora pengar på kunder som hade långa, fasta avtal med betydligt lägre priser.

Många bolag valde då att sluta erbjuda fast elpris. När gamla avtal löpte ut fick kunderna välja mellan rörligt elpris och olika typer av förvaltade avtal. 

Bixia Framtid är ett sådant förvaltat avtal. Bixia köper in ungefär hälften av elen långt i förväg. En del av elkundens pris bygger sedan på vad den förinköpta elen har kostat, medan den andra delen följer det rörliga priset på elmarknaden.

De fastpriskunder som inte själva gjorde ett aktivt val fick automatiskt Bixia Framtid. I informationsbreven, som Bixia skickade ut när avtalen var på väg att löpa ut, lät upplägget väldigt attraktivt:

”Eftersom vi under senaste åren sett stor variation i elpriset rekommenderar vi dig att byta till Bixia Framtid, ett förmånligt elavtal där våra elhandelsexperter sköter ditt elinköp ... Effekten blir att vi kapar pristoppar, så att du undviker de största svängningarna på elmarknaden. Kort sagt får du en kombination av tryggheten i ett fast pris och möjligheterna i det rörliga priset”.

Ungefär var fjärde elkund hos Bixia har valt Framtid. Lars-Göran Lindbeck är en av dem. 

– Det lät ju väldigt stabilt, tryggt och bra, säger han.

undefined
"De första månaderna blev min el dubbelt så dyr som om jag hade haft rörligt", konstarerar Lars-Göran Lindbeck i Ljungsbro.

Vad Bixia inte berättade var att upplägget inte bara kapar pristoppar, utan även prisdippar. Inför den här vintern förutspådde analytikerna kraftiga prishöjningar. I stället sjönk det rörliga elpriset, långt under det pris som Bixia betalat för den el som köpts in i förväg.

I det läget fick Lars-Göran sin första elräkning.

– Jag fick betala dubbelt så mycket som om jag valt rörligt, 2,77 kronor mot 1,38. Nästa månad var det nästan lika illa, 2,46 mot 1,25. Om det hade handlat om 30–40 öre extra hade jag inte reagerat, men det här var ju dubbla priset. Fast för mig handlar det inte så mycket om pengarna, utan sättet de sålt in det här på. Man har invaggats i en falsk säkerhet, säger han.

Lars-Göran kontaktade Bixia för att säga upp avtalet. Då kom nästa kalldusch.

– Jag trodde att det skulle gå att säga upp direkt, men det var tolv månaders uppsägningstid. Det stod långt ner i det finstilta, men det läser man ju inte alltid. 

undefined
Jimmy Forsman valde rörligt elpris, medan Lars-Göran Lindbeck satsade på Bixia Framtid. Hittills är det Jimmy som har anledning att vara nöjd med sitt val.

Lars-Göran sitter i trädgården hemma hos kompisen Jimmy Forsman när han berättar det här. Jimmy hade också ett fastprisavtal som gick ut i höstas – men han valde rörligt elpris. Sedan dess har han fört statistik på vad han fått betala jämfört med om han valt Bixia Framtid.

– 12 169 kronor billigare har det blivit med rörligt september–april, för vår villa som drar cirka 20 000 kWh om året. Vår dotter valde Bixia Framtid, så vi brukar jämföra när räkningarna kommer, säger han.

undefined
Jimmy Forsman har fört statistik på sina elräkningar. 12 169 kronor mer hade han fått betala om han valt Bixia Framtid.

På hemsidan jämför inte Bixia med det rörliga priset, utan med vad det hade kostat att välja fast pris hos något av de bolag som fortfarande erbjuder ett sådant. Då är Bixia Framtid billigare de flesta månader och vd Pär Kaller anser att det är en mer rättvis jämförelse.

– Framtid är ju en semifast produkt som erbjuder en betydligt större trygghet än rörligt elpris. Man kan jämföra det med att binda en del av sitt bostadslån. Om räntorna går upp är den fasta räntan lönsam, om de går ner blir det tvärtom.

Att elpriserna skulle sjunka den här vintern var nästan omöjligt att förutse, menar Pär Kaller.

– I höstas var alla bedömare överens om att priserna kommer att gå upp jättemycket. Folk var oroliga för om de skulle kunna bo kvar i sitt hus. I det läget gick vi in och säkrade ganska mycket. Sedan viker sig marknaden totalt, mot alla analyser. Då blir en sådan här produkt under en tid dyrare än rörligt, vilket självklart är olyckligt. Men jag tycker att Bixia Framtid är en bra produkt på längre sikt. 2021 var den till exempel jättebra prissatt jämfört med rörligt, säger han. 

Sedan i höstas har Bixia ändrat formuleringarna i sina informationsbrev. Att inte bara pristoppar kapas, utan även prisdippar, framgår nu, liksom den långa uppsägningstiden.

– Vi vill vara så transparenta som möjligt. Vi vill att kunderna ska förstå hur det fungerar och göra ett aktivt val, säger Pär Kaller.

undefined
"Det var nog ingen som kunde förutse att elpriserna skulle falla i vinter", säger Bixias vd Pär Kaller.

Lars-Göran Lindbeck har gjort sitt aktiva val och sagt upp sitt elavtal. Och så har han gjort något mer.

– I ren irritation gick jag och beställde solcellspaneler. Det är något jag funderat på länge och nu blir det av. Ibland är det bra att få sig en tankeställare.

Bixia

Elhandelsbolaget Bixia grundades 1997 och är sedan 2021 helägt av Linköpings kommunala bolag Tekniska verken. Detta efter att Nässjö Affärsverk, Mjölby-Svartådalen Energi (MSE), Sandviken Energi, Oxelö Energi och Alvesta Energi sålt sina Bixiaaktier till Tekniska verken.
Pär Kaller tillträdde som vd 2017.
2023 har Bixia budgeterat med en liten vinst efter ett par förlustår. 2021 blev förlusten cirka 170 miljoner kronor och i fjol 89 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!