– Det som vi varnade för har nu hänt, inte bara här utan i hela Sverige, säger Catrin Furuhjelm, överläkare och verksamhetschef, på barn- och ungdomssjukhuset i Linköping. Vi får in små barn varje dag som behöver andningshjälp, och även större barn med andra grundsjukdomar som är känsliga för RS-viruset.
Hon berättar att kollegor runtom i landet vittnar om att de aldrig har haft så fullt på barnakutmottagningarna. Situationen är densamma i Linköping. Barnakuten är ofta mer än fullbelagd och enligt Catrin Furuhjelm får de in dubbelt så många barn än de brukar få den här tiden på året.
– Vi har fått ta emot så mycket som 47 barn under ett dygn, dock var inte alla sjuka i RS-virus. Och då vet vi heller inte vart vi är på väg och om det här bara är början på säsongen, säger hon.
Nu pågår en rad åtgärder på sjukhuset, bland annat för att ta hjälp av personal från andra avdelningar.
– Vi jobbar för att öka vår kapacitet för att kunna ta emot barnen, men läget är ansträngt så det är viktigt att man hjälps åt och även jobbar med smittskydd och inte utsätter barnen för risk.
Redan i augusti berättade Catrin Furuhjelm i en intervju att det kunde bli en explosion av RS-virus. Viruset slår hårdast mot bebisar som är under sex månader eller tillhör någon riskgrupp. Att RS-viruset får sådan framfart beror på invånarnas följsamhet till de allmänna råden under pandemin vilket har bidragit till att andra infektioner minskat kraftigt.
– Men nu är det inte bara en varning längre. Nu är det viktigt att följa de råden som vi har gått ut med, säger Catrin Furuhjelm.
Bland annat handlar det om att skydda små barn, och även deras syskon, från förkylda människor och följa vanliga hygienråd som att tvätta händer med tvål och handsprit. Nyblivna föräldrar rekommenderas även att låta äldre syskon till nyfödda barn vara hemma från förskolan helt de första sex månaderna då det i de flesta fall är syskon som drar hem infektioner.
Catrin Furuhjelm vädjar också till föräldrar som har barn med lättare symptom att i första hand att vända sig till vårdcentralerna eller jourcentralerna eftersom trycket är så högt.
Finns det någon risk att oroliga föräldrar vill ta det säkra före det säkra och söka akut?
– Ja, men det är inte de fallen som ökar hos oss. Vi ser att en högre procent av de barn som kommer till oss är så sjuka att de måste läggas in.