Försäljning av falska id-handlingar sker i slutna forum på olika sociala plattformar. Det har blivit ett populärt och enkelt sätt för barn att köpa alkohol, snus, energidrycker och cigaretter utan att bli påkomna. Freja-appen fungerar som en fysisk legitimation, fast i mobilen. För kioskhandlare och butiksmedarbetare kan det vara riktigt svårt att skilja en falsk e-legitimation från äkta. I detta fall "Fejk-Freja".
– Det har varit svårt att avgöra vilken ålder de är i. När jag har klickat på legitimationen, ser den verkligen ut att vara äkta, säger Jaheda Sultana.
Jaheda Sultana driver Kärna servicebutik i Malmslätt. Åldersgränsen på snus är 18 år. Trots det har flera barn som har velat köpa snus visat upp ett "fejk-Freja" och sagt att de är 18 år.
– Det är många barn som har kommit hit och jag har trott på dem.
Men butiksägaren har bra koll på barnen i området, vilket har gjort att hon nekat flera minderåriga som velat köpa snus.
– Eftersom vi känner dem personligen är vi säkra på att de är under 18 år, men vi vet inte hur de skötte Freja-legitimationen som visar att de är 18 år.
För att hantera problemet har nu Malmslättsbutiken slutat godkänna Freja-handlingar vid minsta misstanke. Det har skapat starka reaktioner bland minderåriga och :
– Vissa har blivit riktigt arga, men jag känner att vi behöver göra det.
Jaheda Sultana vill nu varna föräldrar och butiker i Linköping för "fejk-Freja".
– Man måste vara försiktig.