Johan renoverade kyrkans alla fönster

Pengabrist gör att Sveriges kyrkor riskerar att förfalla, varnar biskopar och antikvarier. I Sjögestad tog kyrkvaktmästare Johan Jansson saken i egna händer och renoverade själv kyrkans alla fönster och portar.

Kyrkvaktmästare Johan Jansson renoverade på egen hand de cirka 90 fönsterbågarna i Sjögestads kyrka.

Kyrkvaktmästare Johan Jansson renoverade på egen hand de cirka 90 fönsterbågarna i Sjögestads kyrka.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-10-26 11:00

"Det är ohållbart och ett svek mot kommande generationer. Om inte staten tar sitt ansvar riskerar Sveriges största sammanhållna kulturarv, ett kulturarv som tillhör alla, att förfalla".

Så skrev Linköpings biskop Marika Markovits med flera i en debattartikel i Corren i våras. 

Bakgrunden var att statens kyrkoantikvariska ersättning på 460 miljoner kronor om året inte höjts på 22 år. För varje år har det urholkade penningvärdet gjort att anslaget räckt till allt färre renoveringsprojekt i Sveriges nära 3 000 kyrkor.

Artikelförfattarna föreslog en höjning till 700 miljoner. Regeringen höjde också anslaget inför 2025 – men bara till 490 miljoner.

– Det är en besvikelse, särskilt mot bakgrund av det värde alla riksdagens partier har signalerat att det kyrkliga kulturarvet spelar för hela svenska folket, kommenterade Martin Modéus, tidigare biskop i Linköping och numera ärkebiskop.

undefined
Johan Jansson är kyrkvaktmästare i Vikingstads församling. Förutom Sjögestads kyrka ingår även Vikingstads, Västerlösas, Björkebergs och Rappestads kyrkor.

Johan Jansson är kyrkvaktmästare i Vikingstads församling. I församlingen ingår fem kyrkor, varav Sjögestads är en. Johan såg att kyrkans fönster skulle behöva rustas upp.

– Man ska inte vänta för länge med att underhålla fönster, då blir det dyrare. Man brukar säga att fönster håller i hundra år om man sköter om dem. Men jag har sett fönster i bra skick som är betydligt äldre än så, säger Johan.

För en liten församling kan renoveringsarbeten fort bli en kostsam historia, så Johan bestämde sig för att försöka göra det på egen hand. Han fick med sig församlingsledningen och fick klartecken från både stiftsantikvarien och länsstyrelsens byggnadsantikvarie.

undefined
Alla fönster i Sjögestads kyrka har renoverats under 2024.

Fönster för fönster plockades ner och togs med till Johans verkstad.

– Jag har målat och kittat om dem och gjort nya blyinfattningar där det har behövts. Det var runt 90 fönsterbågar, men nu är jag klar. Portarna har jag också reparerat och målat om, berättar Johan.

Församlingen har under tiden tagit in en säsongsarbetare som fått göra mycket av Johans vanliga vaktmästarsysslor. Allt som allt har renoveringen kostat runt 270 000 kronor, varav 75 procent täcks av den kyrkoantikvariska ersättningen.

– Jag vet inte vad det hade kostat att ta in en fönsterfirma, men betydligt mer i alla fall. Och när man arbetar på ett företag som kommer utifrån handlar mycket om att det ska gå fort. Nu har jag kunnat lägga tid på detaljer och verkligen göra ett gediget arbete. Jag har till exempel letat upp gamla smidda spikar med rätt dimension till portarna, säger Johan.

undefined
Johan Jansson tog med fönsterbågarna och renoverade dem i sin verkstad.

Nu är inte Johan Jansson vilken kyrkvaktmästare som helst. Han har en bakgrund inom byggnadsvård och fönsterhantverk, och han har tidigare arbetat med bland annat domkyrkan och flera av Östergötlands slott. Alla församlingar kan inte göra som Vikingstads och låta vaktmästaren renovera fönstren.

– Men man behöver inte vara så låst i vad en kyrkvaktmästare traditionellt har gjort. Man kan undersöka vilka kompetenser som finns – och ett större pastorat kan anställa en byggnadsvårdare. Jag tror att det finns stora ekonomiska möjligheter i att ha kunskapen i huset. Förhoppningsvis kan sådana besparingar leda till en upprustning av vårt gemensamma kulturarv. 

Svenska kyrkan har tappat många medlemmar på senare år. På 1970-talet var runt 95 procent av svenskarna med – nu är andelen nere i 52 procent. Men att bevara kyrkorna är inte mindre viktigt för det, tycker Johan.

– Även om man inte har ett religiöst förhållande till kyrkan så betyder det mycket för många människor. Kyrkorna är en så stor del av vår historia.

undefined
Före och efter. Porten till Björkebergs kyrka har också renoverats av Johan Jansson.
undefined
Linoljefärg är det som gäller. "Det är det enda jag får måla med – och det enda jag vill måla med", säger Johan Jansson.
undefined
Sjögestads kyrka byggdes 1862. På platsen hade det tidigare stått en medeltida kyrka.
undefined
Kyrkvaktmästare Johan Jansson har tidigare arbetat som fönsterhantverkare. De kunskaperna kom väl till pass i Sjögestad.
undefined
Dörrbeslagen ska också målas.
Ersättningen från staten

När Svenska kyrkan och staten skildes åt år 2000 kom man överens om att staten även fortsättningsvis skulle bidra ekonomiskt till vård, underhåll och restaurering av kyrkliga fastigheter. 

Detta bidrag kallas för kyrkoantikvarisk ersättning, KAE. Bidraget inrättades 2002 och har sedan dess uppgått till 460 miljoner kronor årligen. I budgeten för 2025 höjs bidraget till 490 miljoner.

Karta: Sjögestads kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!