Personalen: Äldre dör ensamma på boendet

Två anställda som ska ta hand om 50 boende. Äldre som dör ensamma. För tre år sedan fick Attendos äldreboende Valla Park skarp kritik. Nu återupprepar sig historien. "Vi gick bara in och vände på personen, det är inte värdigt", säger en anställd, om en av de äldre som dog ensam på boendet tidigare i år.

"Jag har sagt att jag kan ställa upp och jobba extra i sådana här lägen, men har fått svaret att de klarar sig. Det är sorgligt att gamla tvingas dö ensamma", säger en anställd.

"Jag har sagt att jag kan ställa upp och jobba extra i sådana här lägen, men har fått svaret att de klarar sig. Det är sorgligt att gamla tvingas dö ensamma", säger en anställd.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-07-01 17:00

Ingen som bedöms ligga för döden ska behöva dö ensam.

Det är målet som Linköpings kommun satt upp för kommunala och privata vårdgivare inom äldreomsorgen.

– Ingen, absolut ingen människa, ska behöva avsluta sitt liv ensam, säger Liselott Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

Men enligt personal på äldreboendet på Valla Park, som ägs och drivs av Attendo, har det skett tre gånger – bara i år. Så sent som i maj ska en boende ha dött utan någon hos sig.  Personalen är kraftigt underbemannad och trots att arbetsgivaren har en skyldighet att sätta in extra bemanning när någon ligger för döden görs inte detta, enligt de tre anställda som Corren har pratat med.

– Sist hann vi bara ge munvård och sköta vändschemat på den som låg döende. Vi gick alltså endast in och tittade till och vände på personen. Det är inte värdigt, säger en anställd.

Therese Waller, ordförande för fackförbundet Kommunal i Linköping, känner igen beskrivningen av situationen på boendet.

– Anställda är upprörda och väldigt ledsna, framförallt över dödsfallen. Man har så dåligt samvete att man inte kunde vara där för de äldre. Det här mår man såklart väldigt dåligt av.

undefined
Valla Park består av sex avdelningar. Hälften är demensboende. Personalen uppger att de vid flera tillfällen endast varit två anställda på 50 boende.

Det är inte första gången Valla Park får kritik.

2019 fick boendet skarp kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Även då var boendet underbemannat, framför allt nattetid. Två anställda hade ofta ensamt ansvar över sex avdelningar med 50 boende. Över hälften hade demenssjukdom. Kritiken föranleddes av att en person hittats ensam på korridorgolvet med brutet ben. Ivo krävde efter en utredning att bemanningen skulle utökas, så att personalen kunde ha uppsikt över alla avdelningar ­under hela dygnet.

Enligt de Corren pratat med är läget fortfarande mycket illa. Personalen uppger att de ofta arbetar ensam med ansvar för tio boende. Och det händer fortfarande att boendet endast är bemannat med två personer på natten. Även om personalen försöker vara hos den som ligger för döden måste de ofta lämna rummet för att hjälpa övriga boende – eller sin kollega. Det krävs till exempel två för att byta blöja på en del av de äldre.

– När extrapersonal inte sätts in när någon är döende innebär det ju att vi måste sköta de andra på avdelningen också. Vi blir tvungna att lämna personen.

Att äldre dör ensamma händer. Visste chefen om att de här personerna var döende?

– Ja! Det var palliativ vård, alltså vård i livets slutskede.

undefined
Enligt avtalet mellan Valla Park och Linköpings kommun ska utföraren "garantera att det finns personal för att säkerställa kvalificerad vård och omsorg i livets slutskede".

Therese Waller är inte förvånad över att Valla park återigen är underbemannat och uppgiften om att ledningen låtit bli att sätta in extrapersonal.

– Historien om Valla park upprepas om och om igen. Det har varit precis samma situation som för några år sedan. Enda skillnaden är att det är andra medlemmar som larmar. De som då slog larm har slutat.

De tre anställda som Corren pratat med säger att de pratat med sin verksamhetschef, men att de inte får gehör för sin kritik.

Kommunal försöker nu att boka in möte på Valla Park för att kunna prata med de anställda.

– Problemet med vården, speciellt på den privata sidan, är att det finns en stark tystnadskultur. Man är rädd. Om Kommunal ställer sig utanför Valla Park kommer inte medlemmarna ut. De vågar inte visa att de vill prata med oss, säger Therese Waller.

För att Kommunal ska kunna använda sig av arbetsmiljölagen behöver facket till exempel avvikelserapporter eller arbetsskadeanmälningar att luta sig mot. Men många är så rädda att de inte ens skriver avvikelser, menar Therese Waller. Kommunal hör med andra ord mycket om Valla Park, men har svårt att få till en förändring när de anställda inte vågar träda fram.

– Vår kritik mot chefen blir tyvärr väldigt tunn om vi inte har anställda som backar upp den.

Förra året valde 17 personer att sluta på arbetsplatsen. Även i år är det många som, på grund av arbetsmiljön, sagt upp sig, enligt personalen vi pratat med.

– Varje år är det många som slutar. Man pallar ett år på Valla Park, inte mer, säger en anställd.

År 2020 omsatte Attendo 4,45 miljarder kronor och gjorde en vinst på totalt 310 miljoner kronor. Nuvarande avtal för Valla Park löper fram till oktober 2024.                                                          

Dö ensam

Mänsklig närvaro vid dödsögonblicket har minskat något i Linköpings kommun de senaste åren. 

2019 och 2020 hade 86 procent av de som avled i Linköpings kommuns verksamheter någon hos sig vid dödsögonblicket.

 2021 var motsvarande siffran 84 procent.

Källa: Svenska palliativregistret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!